Amikor négyet vágtunk a spanyoloknak

1991. március. 27., 00:43   |    

Amikor négyet vágtunk a spanyoloknak

Napra pontosan 26 évvel ezelőtt, 1991. március 27-én a magyar válogatott 4-2-re verte Spanyolországot Santanderben. Lőrincz Emil és Kiprich József két-két gólt szerzett azon a barátságos mérkőzésen, amely friss audiokommentárral megtekinthető az MLSZ YouTube csatornáján.

1991 márciusában a magyar válogatott sokkal jobb passzban volt a spanyolnál. Mészöly Kálmán együttese három mérkőzést követően veretlenül állt az Európa-bajnoki selejtezőkön, míg Luis Suárez csapata már elbukta továbbjutási esélyeit, miután a csehektől és a franciáktól is kikapott.

Mindezek ellenére természetesen a spanyolokat tartották esélyesebbnek az 1991. március 27-i santanderi barátságos meccs előtt, amit Mészöly Kálmán kezdőcsapata is igazol. A szövetségi kapitány finoman szólva óvatosnak bizonyult, hiszen hét olyan játékost nevezetett a kezdőcsapatba, akik inkább a védekezésben jeleskedtek (Disztl L., Mónos, Limperger, Garaba, Szalma, Nagy T., Lőrincz), és mindössze három támadóbb szellemű (Bognár Gy., Kiprich, Kovács K.) futballistával nyitott. A kapuba Petry Zsoltot állította.

Mészöly Kálmán tulajdonképpen biztosra ment, hiszen előző év októberében, egyetlen különbséggel, ezzel a csapattal ért el 1–1-es döntetlent a friss világbajnoki bronzérmes olaszok ellen Budapesten – akkor Nagy Tibor helyén Kozma István játszott. A spanyolok kezdőcsapata már jóval több meglepetést okozott. Suárez például a Real Madridból senkinek sem szavazott bizalmat, Butragueno, Michel és Sanchis csak a szünetben kapott lehetőséget. Heten szerepeltek a Barcelonából: Zubizarreta, Nando, Amor, Eusebio, Bakero, Goicoechea és Beguiristain került be nyitó tizenegybe.

A santanderi meccsre mind a 30 ezer jegy elkelt elővételben, ami nem meglepő, hiszen a spanyol válogatott azt megelőzően 1927-ben játszott a városban – a csapatnak akkoriban a sevillai Estadio Ramón Sánchez Pizjuán volt az otthona.

A találkozón jókora szenzációt okozott a magyar csapat, amely végig fölényben futballozott. Már az első félidőben többgólos előnyt szerezhetett volna, végül Kiprich József és Lőrincz Emil két-két góljával 4–2-re győzött. Luis Suáreznek ezt a vereséget még elnézték a spanyolok, ám egy hónap múlva a románoktól is kikaptak, és akkor már ajtót mutattak az egykori aranylabdásnak.

Habár a főpróba jól sikerült, a soron következő tétmeccseken alulmaradtunk: a magyar csapat három héttel később 1–0-ra kikapott a Szovjetuniótól a Népstadionban, majd Olaszországban is elbukott, így nem jutott ki az 1992-es Eb-re. Ettől függetlenül a spanyolok elleni 4–2-es diadal a mai napig óriási fegyvertény.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS