A hajrában vertük a svédeket

2006. szeptember. 02., 11:16   |    

A hajrában vertük a svédeket

Három mérkőzést játszott a magyar válogatott szeptember másodikán. Közte van az Egervári-éra eddig talán legszebb győzelme, a svédek elleni, hazai siker.

Idegenbeli győzelemmel kezdődött a szeptember másodikai mérkőzéseink sora. A chilei világbajnokságot követő második találkozón (ismét idegenben) újra nyert Baróti Lajos válogatottja, akárcsak júniusban, az osztrákok ellen. A lengyelek pedig nagyon készültek, azt megelőzően öt mérkőzésüket nem veszítették el 1961–1962-ben, nyertek az NDK, Dánia, Franciaország, Marokkó és Belgium ellen is. Különösen a gólerős Pol, Lentner balszárnyban bíztak. Hiába: a magyar csapat simán nyert. Tichy Lajos a 11. percben értékesített egy büntetőt, majd, miután a lengyelek nyilvánvaló lesgólját nem adta meg a szovjet Lukjanov bíró, Göröcs János is lőtt egyet. Az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A magyar válogatott a Szentmihályi – Mátrai, Mészöly, Sipos (Nagy I., 73.), Sárosi – Solymosi, Rákosi (Monostori, 77.) – Göröcs, Machos, Tichy, Fenyvesi dr. összeállításban győzött.

Gyenge teljesítménnyel rukkolt elő sorozatbeli első Európa-bajnoki selejtezőjén 2006. szeptember 2-án a magyar labdarúgó-válogatott. Bozsik Péter szövetségi kapitány Király – Fehér Cs., Éger, Juhász (Vanczák), Löw – Horváth A.(Kiss Z.), Molnár B., Dárdai – Gera, Huszti – Sowunmi (Torghelle) összeállítású együttese 4-1-re kikapott Norvégiától a Szusza Ferenc Stadionban. A magyar válogatott alig negyed óráig tartotta magát, majd Éger László kapitális hibája után Solksjaer szerezte meg a vezetést a norvégoknak. A bakiparádé folytatódott: a 32. percben Strömstad vette el a labdát Lőw Zsolttól, majd higgadtan a kapuba lőtt. Tíz perccel később Pedersen szépségdíjas góllal iratkozott fel a jegyzőkönyvbe: éles szögből lőtt, a labda pedig Király Gábor felett került a hálóba. A magyar válogatott a második félidőben sem játszott sokkal jobban, de csak egy gólt kapott, ismét Solksjaertől. Bozsik Péter szövetségi kapitány együttese a hajrában Gera Zoltán büntetőből szerzett góljával szépített, de ennek aligha tudott bárki is örülni a hazaiak közül. 'Az első két gólt gyakorlatilag mi ajándékoztuk a norvégoknak, a harmadik találat pedig csodálatos egyéni alakítás után született. Egy tétmeccs egészen más intenzitású, mint a barátságos mérkőzések voltak, ilyenkor sokkal nagyobb nyomás nehezedik a játékosokra, minden mozdulatnak óriási jelentősége van. Az idegesség sajnos rengeteg hibát eredményezett, így nem tudtuk eredményesen játszani azt a rövidpasszos játékot, amit előzetesen terveztünk' – mondta a mérkőzés után Bozsik Péter.

Lényegesen szebb emlék az öt évvel későbbi, tavalyi, svédek elleni 2-1, amely az Egervári-éra talán legszebb eredménye. A magyar csapat a győzelemmel életben tartotta pótselejtezős reményeit, más kérdés, hogy aztán nem sikerült kijutni a kontinensbajnokságra. Ám a nagy tornák állandó résztvevőjének számító svéd csapat elleni győzelem addigi története legjobb világranglistás helyére emelte a csapatot. A Puskás Ferenc Stadionban rendezett Európa-bajnoki selejtező-meccsen Egervári Sándor szövetségi kapitány együttese nem sokkal a szünet előtt Szabics Imre góljával szerzett vezetést, a svédek a második félidő elején egyenlíttek, Rudolf Gergely pedig a 90. percben lőtte a győztes gólt. A magyar válogatott több mint 16 éves rossz sorozatot szakított meg a skandináv csapat ellen, amely legutóbb 1995 áprilisában jött ki vesztesként a két gárda párharcából. A magyar csapat hamar vezetést szerezhetett volna, ám Hajnal a 18. percben büntetőt rontott. Ennek ellenére továbbra is magabiztosan futballozott Egervári csapata, majd nem sokkal a félidő vége előtt egy Rudolf-Szabics összjáték végén utóbbi szerzett elegáns gólt. A fordulást követően hamar egyenlítettek a svédek: Elmander szólója után Wilhelmssont hozta kihagyhatatlan helyzetbe. Amikor már mindenki azt hitte, hogy vége, Priskin beadására Rudolf érkezett és értékesítve a ziccert eldöntötte az összecsapást. A magyar válogatott a következő összeállításban játszott: Király Gábor - Varga József, Lipták Zoltán (Sándor György, 74.), Korcsmár Zsolt, Laczkó Zsolt - Pintér Ádám, Elek Ákos - Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Stieber Zoltán, 66.), Rudolf Gergely - Szabics Imre (Priskin Tamás, 80.)


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS