A magyar ötös csillagos ötöst érő lövése

1966. július. 20., 21:37   |    

A magyar ötös csillagos ötöst érő lövése

1966-ban ezen a napon jutott tovább a magyar válogatott az angliai világbajnokság negyeddöntőjébe. Bene Ferenc folytatta nagy sorozatát: harmadik vb-meccsén is gólt szerzett. Baróti Lajos válogatottja 3:1-re verte a bolgárokat.

A csoportsorsolás után szinte minden magyar futballbarát úgy számolt, hogy a bolgárokat le kell győzni ahhoz, hogy a csapat továbblépjen. Aztán a portugálok elleni vereség után ez hatványozottan igaz lett, noha a brazilok elleni győzelem alaposan megnövelte a csapat ázsióját. De elképzelhető volt egy olyan forgatókönyv is, hogy még a bolgárok legyőzése sem elég – ehhez ellenben a braziloknak nyerni kellett volna a portugálok ellen. Szerencsére nem nyertek (sőt kikaptak, így a vb-k történetében először, két vereséggel utaztak haza), így a magyarok a bolgárok elleni sikere továbbjutást ért.

Valljuk be, nem kapta fel a fejét a világ a 3:1-es győzelmünkre. Annál is kevésbé, mert négy évvel korábban, Chilében szintén találkozott a két csapat, s akkor a magyarok 6:1-re nyertek. Mindössze négy játékos maradt meg a magyar kezdőcsapatban arról a találkozóról, Mészöly Kálmán, Mátrai Sándor, Sipos Ferenc és Albert Flórián. A csehszlovák kapitány, Rudolf Vytlacil által dirigált bolgároknál mindössze Georgi „Gundi” Aszparuhov, a tragikus sorsú gólgyáros. valamint Ivan Kolev maradt hírmondónak. Baróti Lajos a Gelei József – Káposzta Benő, Mátrai Sándor, Mészöly Kálmán, Szepesi Gusztáv – Mathesz Imre, Sipos Ferenc – Bene Ferenc, Albert Flórián, Farkas János, Rákosi Gyula tizenegyet küldte pályára, érthetően megtartotta a brazilverő gárdát.

Nem alakult olyan simán a meccs, mint azt reméltük, a bolgárok ugyanis a 15. percben Aszparuhov révén vezetést szereztek. Különleges gól volt: a nagy erőkkel támadó magyar csapat védelme fellazult, a bolgárok be tudták emelni a labdát a félpálya mögé, az üres területre, a kiugrásra kész Aszparuhovnak. A csatár elvitte a labdát a kapujából messze kifutó Gelei József mellett, majd még tovább vezette a labdát. Hiába értek vissza a védők, hiába helyezkedett Káposzta Benő már a gólvonalon, a csatár éles lövése után a labda utat talált a bal alsó sarokba. Szerencsére az első félidő hajrája a magyar csapaté volt: a 43. percben Ivan Davidovról a saját kapujába került a labda, valljuk be, ritkán látható ügyetlenkedéssel hozta össze védőtársával a gólt, magyar játékos a közelben sem volt. Két perccel később már igen:  Mészöly Kálmán megszerezte e tornán a második gólját. Bene Ferenc szöglete után a magyar ötös csillagos ötöst érő lövéssel küldte a labdát a tizenhatos vonaláról a bolgár kapuba. A folytatásban már nem volt gond: Bene Ferenc fejelte a második 45 perc egyetlen gólját. Az újpesti csatár hosszú és gólokban felettébb gazdag pályafutásának egyik legszebb fejes gólja volt a bolgárok elleni csúsztatás.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS