Augusztusban született az Aranycsapat

1952. augusztus. 17., 14:59   |    

Augusztusban született az Aranycsapat

Ha a magyar válogatott történetének augusztusi meccseit rangsoroljuk, akkor egy 1952-es találkozót kell az élre írni. Nem csak olimpiai bajnoki cím miatt van jelentősége, hanem az Aranycsapat születése okán is. Újabb meccsekkel bővült az MLSZ Archív csatornája.

Két találkozó kivételével valamennyi meccset júliusban játszottak az 1952-es helsinki olimpia labdarúgó tornáján. A bronz- és az aranyéremért augusztusban csatáztak, és a magyar válogatott másodikán utóbbiért szállt harcba. A jugoszlávok elleni döntő előtt a magyar táborban szinte mindenki biztosra vette, hogy az addigra már 14 aranyéremnél járó küldöttség az Olimpiai Stadionban újabb első hellyel gazdagodik majd. Nem is kellett csalódni, hiszen a klasszikus formációtól csak egy poszton eltérő, Grosics Gyula – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József – Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Palotás Péter, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán összetételű tizenegy kétgólos győzelmet aratott.

Pedig nem ment könnyen, csak a 71. percben sikerült gólt szerezni. Akkor Czibor hozta fel a labdát, közben Puskás a balösszekötő helyén vágtatott előre. Czibor magasan átívelt a jugoszláv védők felett Puskás elé, Beara kapus kifutott a kapujából, rávetette magát a labdára, ami azonban kicsúszott a kezéből. Puskás elcsípte, elhúzta a kapus mellett és hét méterről a hálóba lőtte. A 88. percben eldőlt a meccs. Puskás a 16-oson belül kapta a labdát, hátragurított a 16-os sarkán lévő Czibornak, aki félmagasan a jobb alsó sarokba bombázott.

A közönség önfeledten ünnepelte a hősöket. Puskás Ferenc így emlékezett a fogadtatásra:

"Gyönyörű volt az út hazafelé Helsinkiből. Vonattal utaztunk, együtt a többi sportolóval. Miután elhagytuk Prágát, a magyar határ felé közeledve, egyre gyakrabban állt meg a vonat. Ezrek és ezrek ünnepeltek minket, amerre csak haladtunk. A Keleti pályaudvaron hihetetlen látvány fogadott bennünket. Körülbelül százezer ember tolongott a környező utcákban és ünnepelt. A pártvezetők is ott vártak minket, a gyorsan elkészült emelvényekről beszédek hangzottak el és zúgott a taps, amint csak feltűnt valamelyikünk arca a vonatablakban. Szinte önkívületi állapotban voltunk: élveztük az önfeledt ünneplést, magával ragadott bennünket a felszabadult boldogság! Ez volt az első nagy győzelmünk!"

Ez volt a magyar válogatott történetének első olimpiai bajnoki címe, ekkor lett a csapatból Aranycsapat.

Időközben további bajnoki mérkőzésekkel is bővült az Archív csatorna. Az 1994/95-ös idény szinte valamennyi találkozójának összefoglalója felkerült. A Ferencváros nem csak a bajnokságot, hanem a Magyar Kupát is bezsebelte.

Magyarország-Jugoszlávia 2-0



Ferencváros-Debrecen 3-3



Vác-Ferencváros 3-4


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS