Az agytröszt nagy napja

1937. szeptember. 19., 22:34   |    

Az agytröszt nagy napja

Egy portugáliai mérkőzés lóg ki a magyar válogatott október tizedikei mérkőzéseinek listájáról. Annak helyszíne az egyedüli, amelyik nem B betűvel kezdődik. S az az egyedüli az ötből, amelyet elveszített a magyar csapat.

1937-ben igazán jó előjelekkel utazott a magyar válogatott Bécsbe, az osztrákok elleni találkozóra. Nem egészen egy hónappal korábban, szeptember 19-én 8:3-ra kiütötte a csehszlovákokat, Sárosi György doktor hét (!) góljával. A Praterben a Szabó – Miklósi, Bíró – Magda, Turay, Balogh I – Béky, Cseh II, Sárosi dr., Zsengellér, Kemény összeállítású, finoman fogalmazva is kísérletinek mondható, három újoncot (Miklósi, Balogh I, Béky) felsorakoztató magyar csapat a 21. percben Sárosi doktor révén vezetést szerzett, de aztán a 68. percben Bíró Sándor kiállítása miatt emberhátrányba került. Az osztrákok Stroh révén a 73. percben kiegyenlítettek, s akkor már a döntetlent is jó eredmények tűnt. A mindössze másodszor együtt játszó „agytröszt”, a Cseh II, Sárosi, Zsengellér trió azonban nem hagyta magát, s a 85. percben akciójukból a társai által Matyinak becézett Cseh II – kivételesen a magyar csapat kapitánya a mérkőzésen! – megszerezte a győztes gólt. Az angol bíró Argent azt mondta a meccs után, hogy olyan jó mérkőzést látott, mintha az angol kupadöntőt figyelte volna. Neki különösen a két kapus, Szabó és Platzer, valamint a magyar középcsatár tetszett. Sárosi…

A következő mérkőzés is győzelmet hozott – igaz, a bécsi találkozó óta addigra 17 év telt el, s két világbajnoki ezüstérmet is nyert a magyar csapat. A másodikat az 1954 őszi meccs előtt néhány hónappal Svájcban. A Népstadionban a vb-negyeddöntős svájci válogatott vizitált, 94 000 néző, telt ház figyelte a csapatokat. A mérkőzést a „6:3” bírója, a holland Leo Horn vezette. A Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Szojka – Sándor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Fenyvesi tizenegyből különösen a vb-gólkirály Kocsis Sándor játszott remekül, bő félóra alatt két góljával eldöntötte a mérkőzést. A 3:0-s végeredményt Bozsik József állította be. Óriási fölényben játszott a magyar csapat, akár kétszer ennyi gólt is lőhetett volna.

1990-ben nagyon erős norvég válogatott fogadta Eb-selejtezőn a magyarokat Bergenben. Thorstvedt, Bratseth, Jahn Ivar „Mini” Jakobsen és Fjörtoft alkotta a csapatuk gerincét. Mészöly Kálmán hat helyen is megváltoztatta a négy héttel korábban a Wembleyben az 1-0-s vereség ellenére helyt állt kezdő tizenegyét, Brann stadionjában a Petry – Pintér – Kovács E., Limperger – Mónos, Kozma, Bognár Gy., Lőrincz, Szalma – Kiprich, Kovács K. tizenegy kezdett, s játszotta végig szinte a teljes mérkőzést, Fodor Imre csak a 88. percben váltotta Kiprichet. A gól nélküli döntetlen nem számított rossz eredmények.

1998-ban fölényes, négygólos győzelmet hozott a magyar válogatott azeri vendégjátéka. maga a meccs nem volt ennyire sima, Bicskei Bertalan együttese az 58. percben szerezte meg a vezetést, s csak jóval Licskin kiállítása után az utolsó tíz percben szerzett három gól tette fölényessé a diadalt. A magyarok közül elsősorban Dárdai Pál és Pisont István játéka emelkedett, nem is elsősorban azért, mert mind a ketten gólt szereztek. (A további két találat a büntetőt értékesítő Illés Béla, s a 19 évesen első válogatott meccsét játszó Fehér Miklós nevéhez fűződött.) Az összeállításból (Király – Sebők V. – Fehér, Hrutka, Mátyus – Pisont, Dárdai, Illés – Lisztes, Horváth, Hamar, majd beállt Korsós György, Dombi és a megsérült Horváth Ferenc helyére már az 5. percben Fehér Miklós) kiderül: ezúttal egyszerre szerepelt a kezdő csapatban Pisont István, Dárdai Pál, Illés Béla és Lisztes Krisztián.

Három éve Lisszabonban játszott világbajnoki selejtezőt a magyar válogatott. Harminchat hónap nagy idő, talán nem árt felidézni, milyen előzmények után. Az utolsó előtti nagy vb-selejtezős napon a találkozó kezdetére kiderült, a dánok 1-0-ra nyertek a svédek ellen, így a csoportban eldőlt az elsőség kérdése. Ugyanakkor a magyar és a portugál együttes a sárga-kékek veresége miatt, lehetőséget kapott a második hely megszerzésére. A magyar válogatott Hajnal Tamás és Dárdai Pál sérülése miatt tartalékos összeállításban kezdett: Babos - Bodnár, Gyepes, Juhász, Vanczák - Vadócz, Tóth - Huszti, Gera, Dzsudzsák - Torghelle. A portugáloknál, Cristiano Ronaldóval az élen, minden sztár pályára lépett, az eltiltott Pepe kivételével. A 18. percben megszerezte a vezetést a portugál válogatott: Simão vágta a hálóba a labdát. A 26. percben Cristiano Ronaldo cserét kért, korábbi manchesteri klubtársa, Nani állt a helyére. Erwin Koeman kapitány fontosabbnak tartotta, hogy egy súlyos vereség elkerülésére játsszon, mintsem gólra. A második félidőben a portugálok sokkal többet birtokolták a labdát, helyzeteket alakítottak ki, csak Babos Gáboron múlott, hogy nem szenvedett súlyos vereséget a magyar csapat. Koeman Vadócz helyére Priskint, Huszti helyére Buzsákyt küldte be. A 74. percben Pedro Mendes labdáját Liedson közelről a kapura fejelte. Babos hihetetlen reflexszel belekapott a labdába, de csak a gólvonalon túlról tudta kihúzni. Hat perccel később Gyepes hibája után Duda beemelte a labdát a tizenhatoson belülre, a Vanczák mögött helyezkedő Simão pedig óriási gólt lőtt a rövid sarokba. A hajrában Erwin Koeman újoncot avatott: a debreceni Varga József először játszhatott az A-válogatottban. A románok elleni felkészülési mérkőzést is figyelembe véve 2009 augusztus-szeptember-októberében négy mérkőzésen négy vereséget szenvedett a magyar csapat, miközben egyetlen akciógólt sem tudott szerezni.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS