Az újonc lőtt győztes gólt az osztrákok ellen

1995. augusztus. 16., 14:52   |    

Az újonc lőtt győztes gólt az osztrákok ellen

Három mérkőzést is játszott a magyar válogatott augusztus 16-án. Először, még 1995-ben, Izrael csapatával, aztán kétszer az osztrákokkal.

Az 1995-ös találkozó azért vált emlékezetessé, mert azon közvetített utoljára – éppen ötven évvel az első válogatott mérkőzése után – a legendás rádióriporter, Szepesi György. A mérkőzés maga sokkal kevésbé szép emlék, az előzetesen kissé lesajnált izraeli csapat 2-0-ra győzött Siófokon. Érdekes, hogy a magyar oldalon két olyan futballista is szerepelt, akit Mészöly Kálmán kapitány izraeli klubból válogatott be: Sallói István és Végh Zoltán. A magyar csapat a Petry Zsolt – Mónos Tamás, Márton Gábor, Lipcsei Péter, Keresztúri András – Kozma István, Halmai Gábor, Illés Béla – Kiprich József, Sallói István, Kovács Kálmán tizeneggyel kezdett, a második félidőre vagy a második félidőben Végh Zoltán, Bánfi János, Farkasházy László, Bükszegi Zoltán és Hamar István is beállt. Az izraeliek Haim Revivo és Ofer Mizrahi egy-egy góljával 2-0-ra nyertek.

A következő dátum 2000. augusztus 16., az osztrákok elleni, budapesti meccs. Bicskei Bertalan a Király Gábor – Fehér Csaba, Sebők Vilmos, Korsós György, Mátyus János – Halmai Gábor, Lisztes Krisztián, Illés Béla – Tököli Attila, Horváth Ferenc, Hamar István tizeneggyel kezdett, Dárdai Pál, Herczeg Miklós, Lendvai Miklós és Rósa Henrik állt be a második félidőben. Az 1-1-re végződött találkozón Illés Béla szerzett vezetést a 33. percben, a fordulás után Roland Kirchler (67. perc) kiegyenlített.

Hat évvel később ismét az osztrákok ellen játszott a magyar csapat augusztus 16-án, ám immár idegenben, Grazban. A 2-1-es győzelem volt Bozsik Péter kapitányi korszakának első idegenbeli győzelme. Az első félidő hőse a kapus, Király Gábor volt, aki hajdanán éppen az osztrákok ellen védett először a válogatottban. Akkor is remekelt, meg a grazi összecsapáson is. A magyar együttes a Király Gábor – Fehér Csaba, Éger László, Juhász Roland, Halmosi Péter – Horváth András, Dárdai Pál, Molnár Balázs, Gera Zoltán – Szabics Imre, Huszti Szabolcs összeállításban kezdett, a második félidőben Fülöp Márton, Sowunmi Thomas, Löw Zsolt, Kiss Zoltán és Kabát Péter kapott játéklehetőséget. Az első gólt Gera Zoltán lőtte a 11., percben, a másodikat az újonc Horváth András szerezte. Az osztrákok a 74. percben Sanel Kuljic révén szépítettek.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS