Gera mesterhármasa és a 100. magyar–osztrák

1949. október. 16., 15:29   |    

Gera mesterhármasa és a 100. magyar–osztrák

A magyar válogatott négy mérkőzést játszott eddig október 16-án. Mind a négyet megnyerte, s még egyszer sem adta három szerzett gólnál alább. Gera Zoltán mesterhármast is lőtt már ezen a napon.

Az első találkozót 1949-ben Bécsben játszotta ezen a napon a formálódó Aranycsapat. A Henni – Rudas, Lóránt, Balogh II – Bozsik, Zakariás – Budai II, Kocsis, Deák, Puskás, Zsédely összeállítású tizenegy (amelyből talán a salgótarjáni balszélső, az újonc Zsédely Sándor neve a legkevésbé ismert az utókor számára) megszakította az osztrákok 1945 óta tartó hazai veretlenségi sorozatát. (A 73. perctől Budai II helyén Keszthelyi játszott.) Nagy csatában alakult ki a végeredmény, a gólokat sorrendben Decker, Puskás, Deák, Deák, Dienst, Decker, majd a 73. percben büntetőből Puskás szerezték. A korabeli magyar lapok nem felejtették el megjegyezni, hogy ekkor játszott először a válogatott a Magyar Népköztársaság új címerével a mezeken, valamint hogy a találkozó után a „mérkőzést végignéző szovjet katonák százával futnak be a pályára és ölelgetik, ünneplik a magyar fiukat, majd örömükben egymás után dobálják a levegőbe a magyar játékosokat.”

1955. október 16-án rendezték a 100. magyar–osztrákot, a Népstadionban, 104 000 néző előtt. Az Európa Kupa-találkozón a hőskor ünnepelt csillaga, Schlosser Imre végezte el a kezdőrúgást. „Slózi” Puskás Ferenc és Kocsis Sándor között állva passzolta le a labdát – mindmáig ők hárman a magyar válogatott történetének legeredményesebb gólszerzői. A Fazekas – Buzánszky, Kárpáti, Lantos – Bozsik, Szojka – Kertész (Tóth II), Kocsis, Tichy, Puskás, Czibor összeállítású magyar válogatott a második félidőben parádés futballt bemutatva nyert 6:1-re. A góljait Czibor (2), Tichy, Kocsis, Tóth II és Puskás szerezték. Érdekes, hogy a 60. percben még 1:1 volt az állás, aztán beindult a magyar henger.

 

1985-ben Mezey György a mexikói világbajnoki részvételét már biztosított válogatottja Cardiffban játszott barátságos mérkőzést a walesiekkel. Nem tűnt egyszerű kirándulásnak, a brit stílus akkor (is) a magyarok mumusának számított, ráadásul a vendéglátók soraiban szerepelt az akkor az angol élvonal legjobbjai közé tartozó, aranykorát élő Everton két ásza, Southall és Van der Hauwe is, illetve olyan ismert és jegyzett futballisták, mint Mark Hughes, Clayton Blackmore, Joey Jones és Kevin Ratcliffe. A Disztl P. – Disztl L. – Róth, Garaba, Péter – Sallai, Nagy A. (Gyimesi), Nyilasi, Détári – Esterházy (Kovács K.), Hajszán összeállítású magyar csapat azonban kiválóan játszott, s Esterházy Márton (8. perc), Hajszán Gyula (52. perc) és Détári Lajos (89. perc) góljával a vártnál sokkal simábban nyert. Kovács Kálmán (elsőként az 1984-es ifi Eb-t megnyerő csapatból) ezen a mérkőzésen debütált az A-válogatottban, Nyilasi Tibor ellenben akkor játszott utoljára. Nagyon korán, 30 évesen kényszerült búcsúzni a nemzeti tizenegytől.

Tíz évvel ezelőtt a magyar válogatott a Megyeri úton 3-0-ra legyőzte a San Marinó-iakat. Az volt a két ország első hivatalos mérkőzése. Gellei Imre szövetségi kapitány a Király – Urbán, Dragóner, Gyepes – Fehér Cs., Lipcsei, Lisztes, Dárdai, Löw – Tököli, Kenesei tizeneggyel kezdett. Nagyon nehezen lendült játékba a magyar válogatott. A szünetben még döntetlenre állt a mérkőzés, a San Marinó-iak kicsit meglepték a magyarokat bátor játékukkal. Ám a második játékrészre Keneseit váltva beállt az akkor még hazai klubban, a Ferencvárosban játszó Gera Zoltán, aki gyakorlatilag egyedül eldöntötte a mérkőzést. Mesterhármast vágott a futballpályán kívül bolti eladóként dolgozó Federico Gasperoninak. A hajrában beállt még Fehér Miklós és Vasile Miriuta is. Gera Zoltán a válogatottban (eddig) szerzett 22 góljából ez volt az első három.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS