Győzelmet hozó Nagy-gól a 92. percben

1992. április. 29., 11:16   |    

Győzelmet hozó Nagy-gól a 92. percben

Húsz évvel ezelőtt történelminek nevezhető mérkőzést játszott a magyar válogatott: először lépett pályára hazai pályán a Szovjetunió egy utódországának csapata ellen. Nyíregyházán 2-1-es győzelmet hozott az ukránok elleni meccs.

A történelem viharos változásai a magyar válogatott életét is alakították. A csapat 1991. szeptember 25-én még a Szovjetunió legjobbjaival vívott Európa-bajnoki selejtezőt (a Kiprich József góljával elért 2-2 volt Mészöly Kálmán utolsó meccse kapitányként Szaúd-Arábiába szerződése előtt), majd a következő áprilisban már az ukránok ellen játszott és nyert 3-1-re a részben kárpátaljai magyarok lakta Ungváron.

A magyar és az ukrán csapat aztán augusztusban Nyíregyházán is megmérkőzött egymással.  Jenei Imre hatodik mérkőzése volt ez szövetségi kapitányként, az 1986-ban BEK-győztes edző a Petry Zsolt – Disztl László – Lipcsei Péter, Cseh András – Nagy Tibor, Pisont István, Bognár György, Limperger Zsolt, Lőrincz Emil – Fischer Pál, Kovács Kálmán összeállításban kezdett, s került az első félidőben Jurij Gudimenko gólja miatt egygólos hátrányba. A mostanihoz hasonló forróságban lehűtötte a kedélyeket, hogy Fischer Pál a mérkőzés elején kihagyott egy tizenegyest. A második játékrészben a román Streng játékvezető, alighanem túl szigorúan, kiállította az ukránok legjobb játékosát, Viktor Leonyenkót (1992-től háromszor is őt választották az év játékosának Ukrajnában), s ez alaposat változtatott a játék képén.

De segítettek a cserék is: amikor a 81. percben Kovács Kálmán – Sallói István beadásából – szép fejessel elért egyenlítő gólja után az ukránok kezdtek, már a Balogh Tamás – Disztl László – Lipcsei Péter, Cseh András – Nagy Tibor, Pisont István, Sallói István, Márton Gábor, Véber György – Kámán Attila, Kovács Kálmán összeállításban állt fel a magyar csapat. S ugyanez a tizenegy játékos ünnepelte aztán a 92. percben a váci Nagy Tibor szabadrúgásból lőtt győztes gólját. (Lipcsei Péter harcolta ki a szabadrúgást, bátor kapura törésével.) A játék képe alapján nem volt érdemtelen a siker: 15:4 volt a szögletarány a magyar válogatott javára. Akkor azt gondoltuk, nekünk mindig az ukránokkal kellene játszanunk. Az áprilisi, ungvári meccset három, az angolok, a svédek és az izlandiak elleni vereség követte, majd ismét következtek az ukránok, s egy győzelem.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS