Három nagyszerű győzelem

1946. október. 31., 20:03   |    

Három nagyszerű győzelem

Három mérkőzést játszott a válogatott eddig október utolsó napján, s mindhármat fölényesen megnyerte. A legszebb győzelem a 31 évvel ezelőtti, norvégok elleni győzelem volt – Mészöly Kálmán csapata kijutott vele az 1982-es világbajnokságra.

1946-ban Luxemburgban „futballtörténeti” meccset játszott a Gallowich Tibor által összeállított nemzeti tizenegy. Először vívott a magyar válogatott villanyfény mellett válogatott találkozót. Nem volt igazán jó a fény, s még rosszabb a talaj, de ez nem gátolta meg a futballistáinkat a fölényes győzelemben. Eschben a Horváth – Rudas, Tóth, Ónody – Nagymarosi, Lakat – Mike, Zsengellér, Deák, Puskás, Egresi tizenegy győzött 3:1-es félidő után 7:2-re. Ferenc nap volt október végén: Puskás és Deák is három-három gólt szerzett. Rudas „helyett” azonban Nagymarosi Mihály lőtte a hetedik (sorrendben a harmadik) magyar gólt.

1981-ben a Népstadionban a norvégok legyőzésével váltotta meg a jegyét a spanyolországi Mundialra a magyar csapat. A vendégek legjobbja, a repüléstől írtózó Thomas Lund gépkocsival érkezett Budapestre, s a norvégok szempontjából jó, hogy jött, még gólt is szerzett. De ez nem sokat számított, mert a Mészáros – Martos, Bálint, Garaba, Tóth J. – Müller (Csapó), Nyilasi, Sallai – Fazekas, Törőcsik, Kiss L. összeállítású magyar válogatott Bálint és Fazekas egy-egy, valamint Kiss László két találatával négyig jutott. A győzelem tét nélkülivé tette (szerencsére) a november 18-i, angolok elleni, londoni vb-selejtezőt

1990-ben a ciprusiak elleni győzelem nem garantált semmiféle továbbjutást – igaz, még csak az Eb-selejtezők eleljén járt a magyar együttes. De a szovjetekkel, az olaszokkal és a norvégokkal nem bírt a válogatott, mindhárom együttes megelőzte a magyart a csoport zárásakor. A két héttel korábbi, olaszok elleni 1:1 nem dobott a nézőszámon, mindössze 4000 szurkoló figyelte a Hungária körúti pályán a 4:2-es győzelmet. Mészöly Kálmán csapata a Petry – Disztl L. – Garaba, Limperger – Mónos, Kozma (Fischer), Bognár Gy., Lőrincz, Szalma – Kiprich (Rugovics), Kovács K. összeállításban játszott. Lőrincz Emil már az első percben szerzett gólt, 1-1 után Hrisztodolu öngólt vétett, majd Kiprich József két tizenegyest is gólra váltott. Így aztán Tszolakisz a 90. percben esett gólja már nem számított.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS