Javuló tendencia

1929. szeptember. 08., 11:00   |    

Javuló tendencia

Szeptember nyolcadik napja egyre jobb dátuma a magyar futballnak. Hat mérkőzése közül hármat, ráadásul a legutóbbi hármat megnyerte a magyar csapat. Mind a három győztes mérkőzés tétmérkőzés, Eb-, vagy vb-selejtező volt!

Tétmeccs volt az első, az 1929-es meccs, igaz nem sikerült megnyerni. De a prágai 1:1 egyáltalán nem számított rossz eredménynek! Az Európa Kupa-mérkőzésen különösen a mindössze másodszor válogatott debreceni szélső, Markos Imre remekelt. Földessy János doktor, a szövetségi kapitány nagyon bízott a Bocskai játékosában, nem is vitt el magával tartalékot e posztra. A csehszlovákok veteránját, Antonín Hojert alaposan megforgatta. A Nemzeti Sport idézte Barna Sándor menedzser véleményét, aki szerint az első félidőben Markos remekelt, a másodikban az egész magyar csapat gyönyörűen játszott. A sportnapilap még egyértelműbben fogalmazott: 'Markos volt végig a csapat legjobb embere.' A többszörösen megdicsért szélső a maga teljesítménye helyett inkább arról beszélt, hogy a meglepően durva és ideges hangulatú mérkőzésen az egyik cseh játékos (Hojer) megütötte őt: 'Hű, de nagy pofont kaptam, csak az a kár, hogy vissza nem adhattam.' A magyar válogatott egyébként 1:1-gyel zárta a mérkőzést, Svoboda a 4. percben elért gólját Kalmár Jenő remek, 30 méterről lőtt találattal a 89. percben kiegyenlítette. Turayt a bíró a 61. percben kiállította. A magyar válogatott összeállítása a következő volt: Aknai – Mándi, Fogl III – Borsányi, Kalmár, Korányi I – Markos, Takács II, Turay, Toldi, Hirzer. 

1976-ban, bő három évvel az 1974-es vb-ről való távolmaradásunkat eldöntő, budapesti 3-3 után, Stockholmban 1-1-es döntetlent játszottunk a svédekkel. Baróti Lajos csapatában Gujdár – Török P., Bálint, Kereki, Kántor – Nyilasi, Ebedli (Nagy II), Pintér – Pusztai (Fekete), Fazekas és Magyar szerepelt. Ebedli Zoltán első és egyetlen a válogatottban lőtt góljával szerzett vezetést a magyar együttes a 23. percben, tíz perccel később a Bayern Münchenben is megfordult (háromszoros BEK-győztes!) Conny Torstensson egyenlített. A játék képének megfelelt az eredmény. A meccs egyébként egy mini sorozatot indított el, mert a következő két mérkőzés, egyébként ugyancsak idegenben, Berlinben az NDK, s Athénben, vb-selejtezőn a görögök ellen szintén 1-1-et játszott a magyar csapat.

A következő két dátum két Üllői úti mérkőzés, két szovjet utódállam ellen. 1993-ban az oroszok világbajnoki selejtezőn 3-1-re nyertek, még a magyar gólt is ők szerezték, Jurij Nyikiforovról a saját kapujába került a labda. Két dolgot érdemes megjegyezni róla. Az egyik, hogy futballozott a FÁK, aztán Ukrajna, s végül Oroszország válogatottjában is, a másik, hogy az öccse Alekszandr, vagy ukránosan Olekszandr két szakaszban, előbb a BVSC, majd az MTK tagjaként játszott a magyar NB I-ben is. A világbajnoki selejtezőn Verebes József a Végh – Bánfi – Puglits, Kuttor, Bordás – Albert (Kovács J.), Détári, Lipcsei (Halmai), Vincze – Csertői, Klausz csapatot játszatta, Puglits Gábor, Kuttor Attila, Kovács József, Halmai Gábor, Klausz László és Csertői Aurél akkor játszott először a nemzeti tizenegyben. Hat újoncot bevetni egy erősebb ellenféllel szembeni világbajnoki selejtezőn talán túlzott merészség volt.

Hat évvel később az azeriek ellen viszont simán nyert a Bicskei Bertalan által irányított válogatott a soros Eb-selejtezőn. Mindössze négy nappal a liechtensteiniek elleni kínos 0-0 után a kapitány nem sokat változtatott, s igaza lett. A Király– Korsós Gy., Sebők V., Hrutka, Mátyus – Lendvai, Halmai, Illés – Herczeg (Horváth F.), Sowunmi (Füzi Á.), Egressy összetételű csapat Sebők Vilmos, Egressy Gábor és Thomas Sowunmi egy-egy góljával simán nyert a nem túl nagy játékerőt képviselő azeriek ellen. Mindössze 1500 néző előtt a Bristol Cityből beválogatott védő a 28. percben szerzett vezetést, a két csatár pedig az 51. és az 55. perc között eldöntötte a mérkőzést.

2004-ben fordulatos vb-selejtezőt játszott a Lothar Matthäus által dirigált válogatott Újpesten, az izlandiak ellen. A vendégek a 39. percben Eidur Smari Gudjohnsen látvámnyos fejes góljával vezetést szereztek, ezt Gera Zoltán a 63. percben kiegyenlítette. A 75. percben Torghelle Sándor megszerezte akkoriban a válogatott meccseken szokásosnak titulálható gólját, ám három perccel később Gyepes Gáborról a magyar kapuba került a labda. Szerencsére két perc múltán Szabics Imre jött, látott és győzött, megszerezte a magyar válogatott harmadik gólját. A német kapitány a Király – Juhász, Gyepes, Tóth A. – Szélesi (Szabics), Molnár B., Rósa, Bodnár – Simek (Löw), Gera, Kovács P. (Torghelle) csapatot játszatta, s mint a névsorból kiderül, kiválóan cserélt.

2007-ben a magyar válogatott Székesfehérváron fogadta a bosnyákokat. Az 1-0-s győzelmet Gera Zoltán tizenegyes-gólja alakította ki, a 38. percben. Várhidi Péter csapata a következő összeállításban szerepelt: Fülöp – Szélesi, Juhász R., Vaskó, Vanczák – Vass, Tôzsér – Hajnal (Csizmadia) – Gera, Feczesin (Filkor), Dzsudzsák (Halmosi P.)


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS