Kétszer is: gólszerző Sebők Vilmos

1923. augusztus. 18., 14:04   |    

Kétszer is: gólszerző Sebők Vilmos

Négy mérkőzést is játszott eddig augusztus 18-án a magyar labdarúgó-válogatott. A mérleg igazán kedvező: 3 győzelem, egy döntetlen. Egyetlen futballista szerzett két mérkőzésen is gólt: Sebők Vilmos.

A sorozat 1923-ban indult, az akkor még nem igazán komoly játékerőt képviselő finn válogatott játszott Budapesten. Meglepetést keltett, hogy az északi együttes a szünetben még vezetni tudott Linna góljával. A második félidőre helyre állt a világ rendje, s a Zsák Károly – Fogl II Károly, Mándi Gyula – Kertész II Vilmos, Kompóti-Kléber Gábor, Blum Zoltán – Braun József, Takács II József, Winkler II Róbert, Siklóssy Antal, Hirzer Ferenc összeállítású tizenegy fordított. Ebben az MTK kiváló jobbszélsője, Braun „Csibi” játszotta a főszerepet, aki előbb tizenegyesből, majd akcióból is gólt szerzett. Az utolsó magyar találatot a Törekvés később Olaszországba, a Juventushoz is elvetődött balszélsője, Hirzer Ferenc érte el. Főszereplő lett Zsák „Skaja”, a kapus is. Történt, hogy 2:1-nél a finnek is rúghattak büntetőt, ekkor Eklöf a kapu mellé szálló lövése előtt Zsák kiindult a kapuból, ezért Seemann, az osztrák bíró újrarúgatta a tizenegyest. Az ismétlést már Linna rúgta, de azt meg Zsák vetődve kivédte. Az üllői út 16 ezres publikuma tombolt gyönyörűségében.

1998-ban a szlovén válogatott elen vívott a magyar A-válogatott mérkőzést, méghozzá Zalaegerszegen. Ez volt a zalai város történetében a második A-válogatott meccs, az elsőt 1974-ben 3-1-re nyerték az elődök a bolgárok ellen. Ezúttal is magyar győzelem született a ZTE pályáján, négy évvel a szlovénok elleni szombathelyi vereség után ezúttal sikerült győzni a dél-nyugati szomszéd ellen. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány a Király Gábor – Fehér csaba, Sebők Vilmos, Hrutka János, Mátyus János – Lisztes Krisztián, Halmai Gábor, Illés Béla – Sebők József, Horváth Ferenc, Hamar István tizeneggyel kezdett, a második félidőre Lisztes, Illés és Horváth helyére Dárdai Pál, Tóth Norbert és Kovács Zoltán került pályára. A 60. percben az egerszegi Sebők Józsefet Dombi Tibor, az utolsó két percre Hrutkát Szilveszter Ferenc váltotta. Az utolsó 20-25 perc volt igazán eseménydús. Előbb a csereként beállt Dombi Tibor szerzett vezetést (ez egyetlen gólja az A-válogatottban), majd a 85. percben Sebők Vilmos értékesítette a cserekapus, Mladen Dabanovic Dombi elleni szabálytalansága után megítélt büntetőt. (A kapus piros lapot is kapott, mezőnyjátékos, Marinko Galič állt be védeni a tizenegyest.) Az utolsó percekben a szlovénok Milenko Ačimovič révén szépítettek, 2-1.

Egy esztendővel később ismét játszott a magyar válogatott, akkor Moldova ellen, az Üllői úton. Az volt a két ország történetének első hivatalos mérkőzése. A játék és az eredmény egyaránt csalódást okozott. Bicskei Bertalan kezdő tizenegye sokat változott egy esztendő alatt. Az Üllői úton a Sáfár Szabolcs – Korsós György, Sebők Vilmos, Hrutka János, Szekeres Tamás – Dárdai Pál, Vincze Ottó, Pisont István – Dombi Tibor, Horváth Ferenc, Korsós Attila tizenegy kezdett, a második játékrész során Sowunmi Thomas, Kovács Béla és Füzi Ákos is beállt, Horváth, Vincze és Szekeres helyére. A magyar gólt a 39. percben szerezte Sebők Vilmos, a vendégek a 66. percben egyenlítettek ki, Serghei Clescenco révén, 1-1.

A legutóbbi augusztus 18-i találkozó a 2004-es, glasgow-i 3-0, a skótok ellen. Lothar Matthäus néhány hónapon belül másodszor nyert idegenbeli mérkőzést egy német kollégája elleni válogatott találkozón. A Nationalelf májusi legyőzése után az újabb „áldozat” a Berti Vogts által dirigált skót együttes volt. A magyar válogatott a Király Gábor – Bodnár László, Juhász Roland, Stark Péter, Tóth András – Fehér Csaba, Molnár Balázs – Simek Péter, Gera Zoltán, Huszti Szabolcs – Torghelle Sándor tizeneggyel kezdett, Kovács Péter már a 25. percben váltotta a megsérült Torghellét. A második félidőben Rósa Dénes, Leandro, Gyepes Gábor és Bodor Boldizsár is játéklehetőséget kapott, Fehér, Gera, Juhász és Huszti helyén. Az első félidő hosszabbításában Huszti Szabolcs értékesített egy büntetőt, majd a második játékrész elején lőtt egy kifejezetten látványos gólt, aztán a 73. percben David Marshall öngóljával alakult ki a végeredmény: Skócia–Magyarország 0-3.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS