Ki így, ki úgy: Tichy és Bicskei búcsúja

1996. szeptember. 01., 18:21   |    

Ki így, ki úgy: Tichy és Bicskei búcsúja

Az első szeptember elsejei találkozó ünnepi volt, két aspektusból is. Az volt a huszonötödik, a jugoszlávokkal vívott találkozó, s akkor búcsúzott a válogatottságtól az 1964 óta mellőzött Tichy Lajos, aki mindmáig negyedik a legeredményesebb válogatottbeli gólszerzőink listáján.

Hetvenkét válogatott meccséből 36-on szerzett, összesen 51 gólt, utóbbinál csak Puskás Ferenc, Kocsis Sándor és Schlosser Imre dicsekedhetett jobb mutatóval. Tichy tíz percet játszott a Népstadion 35 000 nézője előtt a Géczi István – Fábián Tibor, Páncsics Miklós, Vidáts Csaba, Juhász Péter – Juhász István, Szűcs Lajos – Fazekas László, Bene Ferenc, Tichy Lajos, Zámbó Sándor összeállítású tizenegyben, akkor Dunai II Antal váltotta. Illovszky Rudolf a második félidő 27. percében még kettőt cserélt: Fábián és Juhász Istvánt Noskó Ernő és Szőke István váltotta. A jugoszlávok Branko Oblak révén szereztek vezetést a 13. percben, a magyarok a második félidőben játszottak jobban, akkor Vidáts labdája Dragan Holcerről került a vendégek kapujába. A 82. percben a csereként beállt Szőke István első, a válogatottban szerzett gólja hozta meg a győzelmet.

1996. szeptember elsején a magyar válogatott világbajnoki selejtezőt nyert a finnek ellen a Népstadionban. Csank János a Sáfár Szabolcs – Telek András – Mracskó Mihály, Sebők Vilmos – Dombi Tibor, Urbán Flórián, Sándor Tamás, Halmai Gábor, Nagy Norbert – Orosz Ferenc, Klausz László tizeneggyel kezdett, de már a 18. percben a sérült Dombi helyére beküldte Plókai Attilát. Már nem kellett nagyon rohanni, akkor már Orosz Ferenc góljával vezetett a magyar csapat a Jari Litmanent egyébként nélkülöző finnek ellen. Az atlantai olimpián járt játékosok köré épített csapatba a 63. percben beállt Balog Tibor, a 88. percben pedig Egressy Gábor. Érdekes, hogy mindössze három légióst küldött pályára a kapitány: Urbán az Ekeren, Balog a Charleroi, Klausz az Admira Wacker tagja volt akkoriban.

Kevésbé jó emlék az öt évvel későbbi, 2001-es, tbiliszi világbajnoki selejtező: azon 3-1-es vereséget szenvedett a magyar csapat a grúzoktól. Kellemetlen meglepetés volt, hiszen szűk három hónappal korábban, a budapesti találkozót a magyarok nyerték 4-1-re. Ugyanakkor tény, hogy az egykori 'szovjet' sztár, Alekszandr Csivadze csapatában az első meccsel ellentétben a nemzetközi futballéletben is jegyzett, jó játékosok szerepeltek, mint Sota Arveladze, Kaha Kaladze, Georgi Kinkladze és Levan Kobiasvili. Arveladze gólját Mátyus János még kiegyenlítette a 42. percben, de a második félidőben Gocsa Jamarauli és Alekszandr Jasvili is bevette Király Gábor kapuját. Bicskei Bertalan csapatán még az sem segített, hogy a 65. perctől Alekszandr Rehviasvili kiállítása miatt emberelőnyben játszhatott. Az összeállítás a következő volt: Király Gábor – Pető Tamás, Sebők Vilmos, Korsós György, Mátyus János – Lisztes Krisztián, Halmai Gábor, Illés Béla – Kabát Péter, Horváth Ferenc, Korsós Attila. A második félidőben Dárdai Pál, Lendvai Miklós és Tököli Attila állt Halmai, Horváth és Illés helyére. A mérkőzés másnapján a szövetség akkori elnöke, Bozóky Imre közölte Bicskei Bertalan szövetségi kapitánnyal a menesztését. Három nappal később, a románok elleni hazai vb-selejtezőn már Gellei Imre dirigálta a csapatot.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS