Kiss László nagyszerű emelése hozta a győzelmet

1982. május. 20., 18:35   |    

Kiss László nagyszerű emelése hozta a győzelmet

Két nagyszerű 'északi' győzelem mellett egy (akkor) sokkoló hazai vereség a magyar labdarúgó-válogatott eddigi május huszadikai mérlege.

A finnek elleni 9:1 a válogatott történetének harmadik legnagyobb különbségű idegenbeli győzelme, az oslói 2-1 'rendbe rakta' a magyarok szénáját az 1982-es Mundial selejtezőiben – a csehszlovákok elleni 2:4 ellenben az első vereséget jelentette a Népstadionban.

A finn futball akkor még jóval a magyar mögött járt – nemcsak az Aranycsapat idejében, hanem már korábban is. 1955 előtt öt meccset játszott a két nemzeti válogatott, a mérleg a mi szempontunkból csupa győzelem, 25:3-as gólkülönbség volt. A finnek célja akkoriban az európai középmezőny, s nem a legjobbak utolérése volt, ebben segített nekik Magyar Ferenc és a negyvenes évek végén a meghívásra az MLSZ által delegált, Nagy János, Markos Imre és Toldi Géza alkotta edzőtrió. Igaz, mindannyian hamarosan továbbálltak, Dánia, vagy Svédország felé véve az irányt.

A magyar csapat kitűnő formában érkezett a három évvel azelőtt megnyert olimpiai döntő helyszínére, Helsinkibe. Az északi túra korábbi állomásain a norvégokat 5:0-ra, a svédeket 7:3-ra, a dánokat 6:0-ra verte meg. A finnek még rosszabbul jártak, 9:1-re kaptak ki a Danka – Hegyi, Várhidi, Lantos – Bozsik, Csernai – Tóth II, Csordás, Palotás (Kocsis) Puskás (Tichy), Szimcsák összetételű magyar csapattól. Palotás Péter 3, Csordás Lajos és Tichy Lajos két-két, Puskás Ferenc és Tóth II József egy-egy gólt szerzett, Hiltunen a 80. percben, 6:0 után szépített.

Mindmáig ez a magyar labdarúgás történetének harmadik legnagyobb különbségű idegenbeli győzelme két, 1912-es, oroszországi diadal után. (Nem idegenbeli, hanem semleges pályán elért győzelemnek tekintve az 1954-es vb Dél-Korea elleni 9:0-s sikerét, valamint az 1982-es Mundial Salvador ellen elért 10-1-ét.)

1956. május 20-án a magyar válogatott a csehszlovákokat fogadta a Népstadionban. Két fronton is. Mi több: az utánpótlás-válogatottak meg Plzenben találkoztak. Az utókor nevében annyit nyugodtan leszögezhetünk, egyáltalán nem volt olyan gyenge a magyar labdarúgás, mint amilyen sötét képet festett magáról ezen a napon. Az A-válogatott 4:2-re, az utánpótlás 3:1-re, a remek erőkből álló, másfél hónappal korábban az UEFA-tornán csoportgyőzelmet szerzett ifjúsági válogatott 4:1-re kapott ki. A B-válogatottnak szerencséje volt, nem ezen az elátkozott napon kellett játszania. Egy nappal korábban két dorogi, Varga János és Buzánszky Jenő, valamint a vasasos Bundzsák Dezső góljaival 3:1-re nyert Prágában.

Az A-válogatott Gellér – Kárpáti, Szojka, Teleki – Bozsik, Kotász – Budai (Tichy), Kocsis, Machos, Hidegkuti, Fenyvesi összeállításban szenvedett vereséget, ez volt az első vesztett mérkőzése a Népstadionban, sőt az első hazai pályán 1943 óta! Sebes Gusztáv kihagyta a szerinte gyengébb formában lévő Buzánszkyt és Czibort, Lantos sérülés miatt nem játszott, Puskást pedig a Bp. Honvéd elnöksége eltiltotta. Grosics még 'száműzetését' töltötte, Lóránt és Zakariás pedig már addigra lejátszotta utolsó mérkőzését a nemzeti tizenegyben. A Pluskal, Masopust fedezetsor által mozgatott csehszlovák támadóötös ellen nem volt esélye még a döntetlenre sem a magyar válogatottnak, Machos Ferenc 0:2-nél, Bozsik József, büntetőből, 1:3-nál szépített. 1956-ban ez volt a válogatott negyedik mérkőzése, s ezek közül csak egyet, a libanonit sikerült megnyerni. Sőt: a csehszlovákok elleni meccset a belgiumi 4:5 és a portugáliai 2:2 követte.

1981. május 20-án Oslóban játszott a magyar válogatott, az előző években sokat erősödött norvég csapat ellen. Bár fejlődött az északi válogatott, Mészöly Kálmán csapata azzal a reménnyel vágott neki az útnak, hogy visszavág az előző oslói vb-selejtezőn (még 1957-ben) elszenvedett vereségért. A kiegyensúlyozott csoportban egy svájci döntetlennel és a románok 1-0-s legyőzésével kezdett a magyar csapat, egy héttel ez utóbbi találkozó után következett a norvégiai mérkőzés.

A kapitány mindössze egy helyen változtatta meg a románok ellen győztes mérkőzésen kezdő tizenegyét, Bálint László helyén Kerekes Attila kezdett. Így a Katzirz – Martos, Kerekes, Garaba, Tóth J. – Müller, Nyilasi, Varga J. – Fazekas, Kiss L., Törőcsik együttes kezdett, a 66. percben Törőcsik helyére Bodonyi állt. A csere pillanatában 1-0-ra vezettek a norvégok, a hollandiai légiós, Hallvar Thoresen fejes góljával. A meccset tulajdonképpen Kiss László, a Vasas középcsatára mentette meg, aki a 77. percben a rövid felső sarokba fejelte Fazekas László szöglete után a labdát, majd két perccel később észrevette, hogy Abrahamsen, a norvég kapus túlságosan kisétált a kapujából, s 17 méterről középről átemelte fölötte a labdát a hálóba.

 


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS