Machos Ferenc legjobb meccse a válogatottban

1912. június. 23., 17:13   |    

Machos Ferenc legjobb meccse a válogatottban

Jó napja június 23. a magyar válogatottnak. Eddig két mérkőzést játszott története során, s mind a kettőt fölényesen megnyerte. Két csatár is három gólt szerzett: Bodnár Sándor és Machos Ferenc.

Az 1912-es stockholmi olimpia előtt már egy másfél héttel Északon akklimatizálódott a magyar labdarúgó-válogatott. A svédek elleni, göteborgi 2:2 után június 23-án a norvégok ellen lépett pályára Kristianiában, mai nevén Oslóban. A magyar csapat könnyed játékkal 6:0-ra nyert, a mérkőzés leginkább arról maradt emlékezetes, hogy Blum Zoltán, az FTC később legendássá lett játékosa, majd edzője ekkor debütált a válogatottban. A gólszerzők (sorrendben) Schlosser Imre, Tóth II István, majd a második félidőben háromszor Bodnár Sándor és végül ismét 'Slózi' voltak. Herczog Ede az alábbi tizenegyet küldte pályára: Domonkos – Rumbold, Payer – Bíró, Bródy, Blum – Sebestyén, Kertész II, Bodnár, Schlosser, Tóth II. Bodnár, a mezőny legjobbja volt az egyetlen, aki nem az MTK vagy az FTC futballistája volt, a MAC-ot képviselte. A norvégoknak egyébként ez volt az első válogatott mérkőzése, amelyet nem a svédek ellen vívtak.

1957-ben a bolgárokkal vívott világbajnoki selejtezőt a magyar válogatott. Némi túlzással megtippelhető volt előre az eredmény, mert az 1934-es Mondiale előtt is játszott selejtezőt a magyar csapat a bolgárokkal, s mindkét találkozót 4:1-re nyerte meg. Az 1957-est is. Kötelező győzelem volt, hiszen az első selejtezőn, Norvégiában, 11 nappal korábban kikapott a Bukovi Márton által dirigált együttes. Hatvanezer néző előtt Machos Ferenc egymaga megnyerte a mérkőzést, miután az első félórában mesterhármast szerzett. A 6., a 14., és a 30. perc is az akkor még a Bp. Honvédban szereplő jobbösszekötő gólját hozta. A második félidőben Bozsik József értékesítette a Machos által kiharcolt büntetőt, majd Dimitrov szépített, s máris kialakult az obligát 4:1-e eredmény. A magyar válogatott összeállítása a következő volt: Faragó Lajos – Kárpáti Béla, Várhidi Pál, Kotász Antal – Bozsik József, Berendy Pál – Tóth II József, Machos Ferenc, Tichy Lajos, Hidegkuti Nándor, Tóth Mihály. Az Aranycsapat klasszikus tizenegyéből már csak Bozsik és Hidegkuti játszott - egyaránt kiválóan.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS