Machos: micsoda bemutatkozás!

1933. szeptember. 17., 22:49   |    

Machos: micsoda bemutatkozás!

Milyen a véletlen! A magyar labdarúgó-válogatott két mérkőzést játszott eddig szeptember 17-én, mindkettőt az Európa Kupáért, mindkettőt Svájc ellen, s mindkettőt megnyerte. S mindkettő évszámában azonos az utolsó két szám.

1933-ban Budapesten játszott a két válogatott, ez volt a hetedik budapesti meccse a két csapatnak. Az előző hatból ötön hazai győzelem született, szembetűnően jobb volt a mérleg magyar szempontból, mint a svájci találkozókat nézve. Nem érdektelen figyelni arra, hogy a magyar csapat védelme (Háda József – Korányi Lajos, Bíró Sándor – Szalay Antal, Sárosi György, Lázár Gyula) csupa olyan játékosból állt, aki öt évvel később, a franciaországi Mondialon is szerepet, sőt az ott cserekapus Háda kivételével fontos szerepet kapott. A csatársorban Pusztai, Avar, Teleki, Polgár és Serényi játszott. A két szélső talán kevésbé ismerős az utókornak, előbbi a pályafutása során, egyébként ötéves különbséggel kétszer az A-válogatottban szereplő Pusztai (Pachert) Ferenc az Újpest FC, utóbbi, Serényi (Steiner) Imre a Kispest FC ugyancsak két válogatottsággal záró játékosa volt. A mérkőzés hőse a korábbi román válogatott, az aradi származású Avar (Auer) István, becenevén Ricsi volt, aki két góllal járult a sikerhez. Avar ez a találkozó után 14 válogatottságnál, s azokon 19 gólnál tartott. A középső gólt a svájciak legjobbja, Severino Minelli 'szerezte', róla került a labda a vendégek kapujába.

Huszonkét esztendővel később Lausanne-ban játszott Európa Kupa mérkőzést a magyar csapat. Abban a stadionban, amelyben bő egy évvel korábban szenzációs mérkőzésen, 120 perces csatában világbajnoki elődöntőt nyert az uruguayi világbajnokok ellen a svájci vb-n. Az Kocsis Sándor meccse volt, ez elsősorban a fiatal Machos Ferencé, s aki életében először játszott akkor az A-válogatottban. Kezdésnek nem volt rossz a két gól… Remekelt az ugyancsak két gólt szerző Puskás Ferenc is, aki a vb-döntő után mindössze másodszor szerzett két gólt egy válogatott mérkőzésen. A svájciak szerezték meg a vezetést a későbbi szövetségi kapitány, a nem sokkal e találkozó előtt az olasz Interhez szerződött Roger Vonlanthen góljával. Machos két gyors góllal fordított, majd Kocsis növelte az előnyt, de Vonlanthen ismét szorossá tette a mérkőzést, s akkor még csak az első félidő végén jártak. A második félidőben Puskás jóvoltából 4:2 lett, majd egy másik remek svájci játékos, a három vb-n is szerepelt Charles 'Kiki' Antenen duplájával a házigazdák kiegyenlítettek. Úgy festett, döntetlenre végződik a találkozó, de a 85. percben a Fazekas Árpád – Buzánszky Jenő, Kárpáti Béla, Várhidi Pál – Bozsik József, Szojka Ferenc – Raduly József (Tichy Lajos), Kocsis Sándor, Machos Ferenc, Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor összetételű együttes a csapatkapitány tizenegywa-góljával megszerezte a győzelmet. A büntetőt egyébként a svájci balhátvéd, Hannes Schmidhauser 'hozta össze' kezezésével. Óriási figura volt: sikeres labdarúgó-pályafutása mellett kora egyik leghíresebb svájci filmszínészeként is ünnepelték! Nekünk fontosabb a magyar főhős: Machos Ferencről azt írták a svájci lapok, hogy 'a legnagyobb játékos, aki a világbajnokság óta feltűnt a nemzetközi labdarúgásban.'


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS