Már megint Ibrahimovic...

1990. szeptember. 05., 21:27   |    

Már megint Ibrahimovic...

Négy mérkőzésből kettőt nyert, kettőt veszített a magyar válogatott szeptember ötödik napján. A négy meccsből három világbajnoki selejtező volt.

Az angliai világbajnokság előtt a magyar csapat a keletnémetekkel és az osztrákokkal volt azonos csoportban. Utóbbiak számítottak nehezebb ellenfélnek, ugyanakkor az NDK-ban csak döntetlennel kezdett a válogatott. Utána következett a két, osztrákok elleni találkozó, amelyek közül a bécsit júniusban 1:0-ra megnyerte Baróti Lajos válogatottja Fenyvesi Máté dr. góljával. A pesti találkozóra 80 000 néző ment ki a Népstadionba. A Gelei – Mátrai, Mészöly, Ihász – Mathesz, Sipos – Farkas, Bene, Albert, Fister, Fenyvesi tizenegy már a 4. percben vezetett Farkas János góljával. a 36. percben Fenyvesi doktor növelte az előnyt, majd a 70. percben Mészöly Kálmán értékesítette a megítélt büntetőt. A győzelem értékét csak növelte, hogy Bene Ferenc sérülése miatt az első félidő közepétől lényegében tíz emberrel játszott a magyar csapat.

1990-ben a török válogatott még nem képviselt olyan játékerőt, mint manapság. Mészöly Kálmán öt újoncot avatott a szezon első mérkőzésén, Aczél Zoltán, Urbányi István, Bücs Zsolt, Eszenyi Dénes és Marozsán János először játszott az A-válogatottban. Nyolc perc alatt eldőlt a mérkőzés, a később Cipruson egy klubban játszó Kovács Kálmán, Kozma István és Kiprich József is lőtt egy-egy gólt. Ha azt vesszük, a hátralévő 82 perc 1-1-re végződött – de kit érdekelt ez. (A nagy sztár, Tanju Çolak lőtte a vendégek gólját, Kiprich József pedig, büntetőből a mérkőzés utolsó gólját.) A magyar válogatott összeállítása a következő volt: Petry – Aczél – Garaba, Limperger – Mónos, Kozma (Urbányi), Bücs (Eszenyi), Marozsán (Petres), Szalma (Keller) – Kiprich, Kovács K.

Sokkal rosszabb emlék a 2001-es, románok elleni hazai vereség. A Népstadionban a vendégek az első félórában két gólt is szereztek Adrian Ilie és Marius Niculae révén, s ezzel el is döntötték a mérkőzést. A magyar válogatott élén ezen a mérkőzésen mutatkozott be a grúziai vereséget követően leváltott Bicskei Bertalan utódja, az utánpótlás-válogatottat is irányító Gellei Imre. Az összeállítás a következő volt: Király – Korsós Gy. (Kabát), Sebők V., Juhár, Mátyus – Dárdai, Lisztes, Lendvai M. (Győri), Korsós A. (Füzi Á.) – Horváth, Tököli. Az MTK-s Győri János akkor játszott először a válogatottban.

2009-ben Erwin Koeman a csoport második helyén álló válogatottja a Puskás Ferenc Stadionban fogadta a svédeket. Negyvenkét ezer néző előtt, az alábbi összeállításban szerepelt a csapat: Babos - Szélesi, Juhász (Tímár, 64.), Gyepes, Halmosi - Dárdai (Torghelle, 46.), Vadócz - Gera, Hajnal (Buzsáky, 84.), Dzsudzsák - Huszti. A győzelemmel le lehetett volna szakítani a sárga-kékeket, s közelebb lehetett volna kerülni a vezető portugálokhoz. Nem sikerült. Olof Mellberg egy szöglet után már a 9. percben megszerezte a vezetést a vendégeknek. Az első félidőről mindent elárul, hogy a magyar válogatott először a 40. percben lőtt kapura. A szünetben Erwin Koeman Dárdai Pál helyett Torghelle Sándort küldte csatasorba, ettől feljavult némileg a magyarok játéka. A 79. percben a semmiből egyenlített a csapat Huszti Szabolcs büntetőből lőtt góljával, majd az utolsó tíz percben őrült rohanás kezdődött a győztes gólért. Végül a 94. percben jött a sokk: Ibrahimovic került ziccerbe és hatalmas szerencsével, a Babos lábáról visszapattanóval megszerezte a vendégeknek a győzelmet. Így akárcsak a Matthäus-érában, most is Ibrahimovic volt a magyarok elleni csata svéd hőse, az utolsó percben eldöntve a találkozót.

 


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS