Nehézbombázók szállították a győzelmet a Megyeri úton

1915. október. 03., 18:46   |    

Nehézbombázók szállították a győzelmet a Megyeri úton

Két mérkőzés szerepel eddig október 3-i dátummal a magyar válogatott meccseinek listáján. Egy győzelem, egy vereség, egy bécsi és egy budapesti mérkőzés az osztrákok ellen. Mindkét mérkőzésen két magyar szerzett gólt, mind a négyen a maguk korában Európa leggólerősebb csatárai közé tartoztak.

1915-ben, már háborús időben játszott egymással a két válogatott. A hadihelyzet és a szövetségesi politika nem gátolta meg a mérkőzést, Monarchián belüli meccset játszottak. Minder Frigyes együttese 1:0-ra még vezetett Schlosser Imre góljával, Heinzl két találata után Kertész II Vilmos góljával kiegyenlített, de aztán az utolsó fél órában a kor egyik leggólerősebb osztrák játékosa, Bauer a duplájával eldöntötte a meccset (4:2 az osztrákoknak). Jónak tűnt a Knapp – Payer, Csüdör – Bíró, Kehrling, Kertész III védelem és fedezetsor előtt Tóth II, Kertész II. Konrád II, Schlosser, Borbás ötösfogat (öt olyan futballista, akinek a neve lassan száz év elteltével is elismerést válthat ki az olvasóból), de a bécsiek Heinzl, Studnicka, Braun belsőhármasa hasonló játékerőt képviselt. A nézőszám (1200) még a háborús időket tekintetbe véve is nagyon alacsonynak számított. Öt hét múlva az Üllői úton 12 000 szurkoló figyelte, ahogyan a magyar csapat 6:2-es győzelemmel törleszt a császárvárosban elszenvedett vereségért.

1948-ban ötvenezer néző (!) zsúfolódott össze az akkori legnagyobb pesti pályán, a Megyeri útin, az osztrákok vendégjátékára. A nagy sportbarát, Dinnyés Lajos miniszterelnök vezérletével kivonult a poltikai elit is a mérkőzésre, Gerő Ernő, Farkas Mihály, Rajk László, Ortutay Gyula és Ries István igazságügyminiszter is a díszpáholyban szurkolt. (Ries doktor volt akkoriban egyébként az MLSZ elnöke.) Ez volt a második mérkőzés, amelyre a Sebes Gusztáv, Mandik Béla és Kompóti-Kléber Gábor alkotta válogató bizottság állította össze a csapatot. A Grosics – Rudas, Börzsei, Balogh II – Nagymarosi, Zakariás – Egresi, Szusza, Deák, Hidegkuti, Bodola tizenegy kezdett, Szűcs Sándor is beállt a 47. percben, de egy perccel később Rudas Ferenc visszaállt a helyére. A magyar csapat felülmúlta ellenfelét, s megérdemelten nyert. A két nehézbombázó közül Deák Ferenc a 16. percben, Szusza  Ferenc pedig a 31-ben vette meg a nagyszerű bécsi kapus, Zeman hálóját. Melchior a 42. percben szépített, a második játékrészben pedig nem változott az állás, maradt a 2:1.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS