Nyolcat kaptak a svájciak, kettőt a jugoszlávok

1959. október. 25., 13:17   |    

Nyolcat kaptak a svájciak, kettőt a jugoszlávok

Október 25-én eddig csak a Népstadionban, mai nevén a Puskás Ferenc-stadionban játszott a válogatott. Az első mérkőzés gáláját nem sikerült megismételni, de 1964-ben is értékes győzelmet aratott Baróti Lajos csapata.

1959-ben szinte hihetetlen győzelmet aratott a válogatott az öt évvel korábban még vb-negyeddöntős svájciak ellen. A Grosics – Mátrai, Sipos, Novák – Bundzsák, Kotász (Bozsik) – Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Szimcsák I összeállítású legénység 8:0-ra győzött. A 35. percben már hatgólos előnyben volt a magyar válogatott, Göröcs, Tichy, Sándor, Albert találatával, aztán Tichy újabb két góljával. Ehhez képest a második félidőben visszafogottan játszott a magyar válogatott, noha Tichy és Göröcs révén akkor is szerzett egy-egy gólt. A nagyszerű játék csak tovább növelte a magyarok amúgy sem csekély tekintélyét külföldön. Az év végi Aranylabda-szavazáson a kezdő tizenegyből öten (Grosics, Bundzsák, Göröcs, Albert, Tichy) is szavazatot kaptak. Abban az esztendőben, Puskás Ferencet is beleértve, a 27 voksot kapott játékosból hat magyar volt!

A jugoszláv válogatott 1960-ban kontinensbajnoki ezüstérmet nyert, olimpiai bajnok lett, 1962-ben pedig elődöntőbe jutott a chilei világbajnokságon. 1962-ben Budapesten, 1963-ban Belgrádban nyert a magyar válogatott ellen. Ezért is volt nagyszerű fegyvertény 1964-ben a 2:1-es legyőzése. A Tóth L. (Géczi) – Mátrai, Mészöly, Sárosi – Mathesz, Solymosi – Nagy A., Göröcs, Albert (Puskás L.) Rákosi, Fenyvesi dr. összetételű együttesben különösen a 65 percet játszó, de addigra a mérkőzésen már két gólt is szerző Albert Flórián csillogott. A „plávik” a 89. percben, Skoblar révén szépítettek.

1989-ben a nem túl jó passzban lévő magyar válogatott 1-1-es döntetlent ért el a görögök elleni barátságos mérkőzésen, mindössze 4000 néző előtt a Népstadionban. Bicskei Bertalan a Disztl P. – Limperger, Pintér, Keller – Sallai, Bognár Gy., Kovács E. (Szekeres), Détári, Kozma – Fischer, Kovács K. (Kiprich, Boda) csapatot játszatta. A nem túlságosan acélos vendégek ellen a második félidőre beállt, békéscsabai Szekeres József vezetést szerzett, de a görögök öt perc múlva, az 52. percben, Borbokisz találatával kiegyenlítettek. A játék képe alapján nem volt igazságtalan a döntetlen.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS