Plánicka kifogott Barátkyn

1913. október. 26., 19:29   |    

Plánicka kifogott Barátkyn

Szoros mérkőzést játszott eddig a magyar válogatott október 26-án. Az öt mérkőzésből négyszer Budapest volt a helyszín.

1913-ban a Wagner-serlegért játszott a magyar és az osztrák válogatott a Hungária körúton. A futball már szűk száz évvel ezelőtt is nagyon népszerű játék volt Budapesten: harmincezren (!) látták a meccset. A magyar válogatott a Zsák – Rumbold, Szendrő – Bíró Gy., Hlavay, Vágó – Dobó, Kertész II, Pataki, Schlosser, Tóth összeállításban játszott, négy MTK-s, négy FTC-s, két BTC-s alkotta a mezőnyjátékosok tízesét. A kapuban Zsák Károly parádézott, elsősorban neki volt köszönhető, hogy a négy gólt is szerző magyar csapat nyert. Mert, hogy az osztrák támadók is remekeltek! A 68. percben már 4:1-re vezetett a Herczog Ede által diirgált csapat (Kertész II két, Dobó és Pataki egy-egy gólt szerzett), de a hajrá a bécsieké volt. Zsák bravúrjaival sikerült megnyerni a mérkőzést, de 4:3 után az utolsó hat perc nagyon izgalmasan alakult.

1930-ban a csehszlovákokat fogadta a magyar válolgatott. Szörnyű időben, szörnyű pályán játszott a két csapat. A Fehér – Korányi, Török II – Lyka, Kompóti-Kléber, Berkessy – Ströck, Barátky, Sáros, Hirzer, Titkos tizenegy a 30. perctől Titkos Pál góljával előnybe került, a csehszlovákok azonban a második félidő elején Soltys góljával kiegyenlítettek. A Máriássy Lajos dr. által összeállított együttes győzelmi esélyt szalasztott el, de Barátky Gyula, a Hungária nagyváradi származású csatára kihagyta a tizenegyest. Illetve: Plánicka, a híres cseh kapus bravúrral hárította a lövést.

1958-ban meglehetősen forró hangulatú mérkőzést vívott egymással Bukarestben a magyar és a römán válogatott. Másképpen: a házigazdák össze-vissza rugdosták a jobb játékosokból álló vendégcsapatot. A Török – Mátrai, Sipos, Sárosi – Bozsik, Berendy – Sándor (Bundzsák), Budai II, Göröcs (Vasas), Tichy, Bencsics összeállítású csapatban elsősorban az utolsó húsz percre beállt, másodszor válogatott Vasas Mihály játéka emelkedett ki. A Salgótarjánból beválogatott belsőcsatár a 72. percben kiegyenlített, majd a 78. percben gólpasszt adott Tichy Lajosnak. Így lett a végeredmény 2:1, 100 000 néző előtt, az Augusztus 23. stadionban, ide!

1979-ben a magyar válogatott meglepő vereséget szenvedett az amerikai csapattól. Az NASL-játékosokkal felálló, de Európában szinte teljesen ismeretlen „jenki fiúk” 2-0-s vereséget mértek a Katzirz Béla – Szabó György, Kovács József, Péter Zoltán – Nagy Antal, Póczik József – Májer Lajos (Weimper István), Szokolai László, Kiss László, Fekete László, Kuti László összeállítású csapatra. Mi tagadás, ezúttal nem csináltak a magyar csatárok László napot… Egyébként ezen a találkozón debütáűlt (minden idők legkorosabb magyar válogatottbeli újoncaként) a tatabányai Szabó György.

1983-ban a magyar válogatott szép győzelmet aratott a következő évi Európa-bajnokságon az elődöntőbe jutott dán válogatott ellen. Mezey György együttese, a Kovács Attila – Csuhay, Kőhalmi, Róth, Varga J. – Hannich, Kardos, (Nagy A.), Törőcsik (Dajka), Csongrádi – Kiss S., Pölöskei összeállításban a második válogatott mérkőzésén (ahogy újoncként 1982-ben a törökök ellen) is gólt szerző Kiss Sándor góljával 1-0-ra nyert a Morten Olsent, Busköt, Allan Simonsent, Sören Lerbyt, Michael Laudrupot is felvonultató dánok ellen. Más kérdés, hogy a vendégek már biztos továbbjutóként léptek Pesten pályára.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS