Presztízsgyőzelem a vb-selejtezőn, Fazekas góljával

1972. április. 28., 15:53   |    

Presztízsgyőzelem a vb-selejtezőn, Fazekas góljával

Harmincegy esztendővel ezelőtt egy sokáig emlékezetes mérkőzést nyert meg a magyar válogatott. A Népstadionban, világbajnoki selejtezőn, 1-0-ra legyőzte a románok csapatát.

Mészöly Kálmán válogatottja jól kezdte a világbajnoki selejtezőket, április végén két belgiumi légiós, Bálint László és Müller Sándor egy-egy góljával 2-2-vel tért haza Luzernből. Az előzetes számítgatások szerint a csoportellenfelek közül a második-harmadik legerősebb, a román válogatott ellen viszont nyerni kellett ahhoz, hogy igazán értékes legyen a svájci eredmény. A keleti szomszéd elleni találkozó természetesen mindezeken túl is nagy presztízscsatát jelentett, egyébként ez volt a két válogatott első találkozója az 1972-es Eb-negyeddöntő óta.

Egyébként mindössze harmadszor játszott a két A-válogatott egymás ellen a Népstadionban, 1954-ben az Aranycsapat 5:1-re nyert, az 1972-es meccs pedig 1-1-re végződött. Kilenc év nagy idő, az akkori tizenegyekből mindössze hárman maradtak 1981-re: Bálint László és Fazekas László, illetve a másik oldalon Anghel Iordanescu.

Az akkor már a belga RFC Antwerp csapatából beválogatott újpesti csatár döntötte aztán el a mérkőzést, ő lőtte a találkozó egyetlen gólját a 18. percben. (Érdekes: az első két vb-selejtező után három szerzett góllal állt a magyar csapat. Mindegyiket belgiumi légiós szerezte!) Bálint László előretörése után a labda egy román védő lábáról került kerezstbe, a jobbszélső helyén kiugró Fazekas elé, aki éppencsak, de el tudta emelni a labdát Iordache kapust megelőzve a hálóba.

A magyar válogatott Katzirz Béla – Martos Győző, Bálint László, Garaba Imre, Tóth József – Müller Sándor (Szántó Gábor, 78.), Nyilasi Tibor, Varga József – Fazekas László, Kiss László (Bodonyi Béla, 74)., Törőcsik András összeállításban játszott. A románoknál a kor olyan kiválóságai szerepeltek, mint Ilie Balaci, a későbbi aranycipős Rodion Camataru, Anghel Iordanescu, Costica Stefanescu és a csapat egyetlen magyar anyanyelvű játékosa, Zoltan Crisan, azaz Krizsán Zoltán.

 


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS