Schlosser nyakába babérkoszorút tettek

1911. november. 05., 20:25   |    

Schlosser nyakába babérkoszorút tettek

Még veretlen a magyar válogatott november ötödikén. Három mérkőzéséből a két budapestit megnyerte, a bécsin döntetlent játszott.

1911-ben a Wagner-serlegért játszott mérkőzésen 2:0-ra nyert Herczog Ede válogatottja az osztrákok ellen. Ez volt a két csapat első „kupamérkőzése”. Az osztrák válogatottban és az első magyar bajnokcsapatban is szerepelt, tragikusan fiatalon elhunyt Rudolf Wagner emlékére alapítot serlegért e találkozó után még ötöt játszott a két csapat. Az 1911 és 1914 közötti hat találkozóból álló sorozatban négy magyar, s egy osztrák győzelem született, így a magyaroké lett a trófea. 101 évvel ezelőtt a Domonkos – Rumbold, Szendrő – Bíró, Bródy, Payer – Sebestyén, Bodnár, Koródy, Schlosser, Borbás összetételű alakulat Schlosser és Koródy egy-egy góljával 2:0-ra nyert. Ez volt az első, az Üllői úton rendezett válogatott mérkőzés. A találkozó előtt az MLSZ babérkoszorúval köszöntötte a 25. válogatottságát ünneplő (egyébként a mostani számozás szerint akkor még csak 24-nél járó) „Slózit”.

1916-ban, Bécsben, Schlosser ismét gólt szerzett, akkor meg az 50. válogatott mérkőzését játszotta. Az osztrákok 2:0-ra, majd 3:2-re vezettek, végül 3:3-ra végződött a derbi. A magyar csapat további két gólját két, később Bécsben is nagy sikerrel szereplő játékos, Konrád II Kálmán és Schaffer Alfréd szerezte. A magyar csapatot ismét Herczog Ede vezette, az összeállítás pedig a következő volt: Dürr – Csüdör, Siegl – Kertész II, Nyúl I, Vágó – Tóth II, Konrád II, Schaffer, Schlosser, Szabó P. Nyolc MTK-játékos beválogatása jelezte, melyik klub a kor legerősebbje.

1969-ben az írekkel játszotta a mexikói világbajnokság előtti csoportselejtezőjét a magyar csapat. Az írek elleni győzelem (4:0) azt eredményezte, hogy Sós Károly válogatottja pótselejtezőt játszhatott a csehszlovákokkal Marseille-ben. A Népstadionban rendezett találkozón a Koppenhágában megsérült Albert Flórián már nem játszott. Nélküle három mérkőzésből csak egyet, szerencsére a dánok elleni vb-selejtezőt nyerte meg az alakulat. Az írek ellen azonban minden nagyon jól sikerült, fölényesen nyert a csapat. A négy gólt négy különböző klub játékosa szerezte: a Haladásé (Halmosi Zoltán), az Újpesti Dózsáé (Bene Ferenc), a Vasasé (Puskás Lajos) és a Bp. Honvédé (Kocsis Lajos). A magyar válogatott összeállítása a következő volt: Tamás – Kelemen, Páncsics, Ihász – Halmosi, Szűcs – Fazekas, Göröcs (Kocsis L.), Bene, Dunai II (Puskás dr.), Zámbó.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS