Svájci ruha

1908. november. 01., 20:14   |    

Svájci ruha

Ahogyan október utolsó, úgy november első napján is minden mérkőzését megnyerte eddig a magyar válogatott. A tizenegyedik hónap nyitányán rendezett három mérkőzésből egyszer az osztrákokkal, kétszer a svájciakkal játszott.

1908-ban a Millenárison a „sógorok” vizitáltak. A korábbiakkal ellentétben immár nemcsak bécsi játékosokkal, soraikban helyet kapott a prágai Deutscher FC tagja, Ladislaus Kurpiel is. A vendégeknél remekelt a két híres csatár,Adolf Fischera és az akkori válogatottsági rekordot tartó Johann Studnicka, de a magyar támadóötös még rajtuk is túltett. A Domonkos – RumboldSzendrő – BíróBródyWeisz-Vágó védelem és fedezetsor előtt játszó Sebestyén,KrempelsKoródiSchlosserMolnár III támadósor öt gólt is berámolt a kapuba. Schlosser két, Krempels és Koródiegy-egy gólt lőtt, az ötödik (a mérkőzés folyamán valójában az első) gólnál pedig Kaltenbrunner kapus hiába fogta megMolnár III labdáját, belépett azzal a gólvonalon túlra. Az 5:3-as győzelem visszavágást jelentett a májusi, bécsi 0:4-ért.

1928-ban Európa Kupa-mérkőzést játszott a magyar válogatott a svájciakkal. A 3:1-es, magabiztos győzelem némi gyógyírként hatott a szeptemberi-októberi kínokra. A kilencedik hónapban a profi válogatott 6:1-re kikapott Prágában, a tizedikben pedig az A-válogatott 5:1-es vereséggel tért haza a császárvárosból, sőt ugyanazon a napon (október 7.) a Budapest néven játszó tulajdonképpeni B-válogatottat 8:2-re mosta le a pályáról az Üllői úton Bécs együttese. A vereségekbe belebukott Kiss Gyula kapitány. Utóda, Földessy János dr. a svájciak elleni találkozóra átszervezte a csapata védelmét és fedezetsorát, csak Fogl III József és Bukovi Márton maradt meg. Dénes József, a Kispest kapusa és Berkessy Elemér, a Ferencváros balhalfja először szerepelt a válogatottban. A csatársor ellenben változatlan összeállításban szerepelt, s ez jó döntésnek bizonyult. A Dénes – Nagy J., Fogl III – FurmannBukoviBerkessy StröckTakács IITurayHirzerKohut összeállítású tizenegy TurayHirzer és Ströck egy-egy góljával 3:1-re nyert,  a svájciak csak a 80. percben szerezték meg a becsületgóljukat. Különösen Turay fejes gólját ünnepelte lelkesen a húszezres, Üllői úti publikum.

1942-ben ismét a Fradi-pályán játszottak a svájciak. Az ismét újonc szövetségi kapitány, Vághy Kálmán által irányított magyar együttes még simábban, 3:0-ra nyert. A Tóth Gy. – SzűcsSzalai II – Sárosi IIIPolgárPerényi – Németh,KolláthSárvári-SpielmannBodolaTóth M. összeállítású csapatban már játszottak a nagyváradi játékosok, s újoncként gólt szerzett a Vasas csatára, Németh Antal. (Soha többé nem került be a válogatottba aztán.) Az első félidőben Bodola Gyula szerzett vezetést, majd a második játékrészben, Németh találata után, Tóth „Matyi” állította be a végeredményt.Karl Rappan, a vendégek híres szövetségi kapitánya a nagyváradiakat dicsérte: szerinte az újonc Perényi, valamintBodola és Tóth Mátyás játéka emelkedett ki.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS