Száz éve meccselt a Titanic-túlélők megmentőivel az MTK

1912. május. 11., 15:01   |    

Száz éve meccselt a Titanic-túlélők megmentőivel az MTK

Különleges futballmérkőzést játszottak éppen száz éve, 1912. május 11-én az MTK a Carpathia matrózait fogadta.

A kék-fehéreknek remek játékosai voltak, olyan klasszisok, mint Domonkos László, Vágó Antal, Kertész II Vilmos, Bíró Gyula és Sebestyén Béla. Mégis az ellenfél tagjaivoltak híresebbek: azokban a hetekben bejárta a világsajtót a Carpathia hőstette: matrózai mentették előző áprilisban a Titanic bajba jutott utasait.

A mentésben élen járt a Carpathia nevű gőzös legénysége, élén a hajóorvossal, a magyar dr. Lengyel Árpáddal. A Carpathia – olvasható Veress Kata az Élet és Tudományban négy évvel ezelőtt megjelent írásában – egyike volt az angol Cunard Line társaság azon személyszállító hajóinak, amelyek kifejezetten a magyar állammal 1898-ben kötött megállapodás értelmében épült. A hajó telente általában magyarországi kivándorlókkal, a Fiume-Trieszt-Genova-Marseille-New York útvonalon közlekedett, nyaranta a Liverpool-Queenstown-Boston vagy New York háromszögben vitte utasait. 1912 áprilisáig egyike volt a tengereket, óceánokat szelő hajómonstrumok egyikének, a Titanic esete után ellenben világhírűvé lett.

Az MTK, a kor egyik legerősebb magyar labdarúgó-csapata jótékonysági mérkőzésen fogadta a hajó legénységét. Budapest társadalmi életében jelentős eseménnyé lépett elő a találkozó. Bár akkoriban is már jelentős számú nézősereg járt futballmeccsekre, mégis némi meglepetést keltett, hogy telt ház fogadta csapatokat. Aztán a hirlapírók még azt is megállapították, ezúttal nemcsak a futballszeretet, hanem a kivácsiság is kicsábította az elegáns nézőket.

A Carpathia matrózai nem tudtak futballozni – az MTK krekkjei nagyon visszafogták magukat, így alakult szorosan az eredmény. A magyar csapat 3:2-re győzött. De nem ez volt a lényeg. Ahogy a Tolnai Világlapja képes beszámolójából kicsemegézhető, a 'Titanic elsüllyedése alkalmával elpusztultak árváinak és hátrmaradottainak javára' rendezett mérkőzésen nagy ünneplésben részesítették a Carpathia legénységét, illetve a hajó kitűnő kapitányát, az akkor 43 éves Arthur Henry Rostront. A mérkőzés előtt Brüll Alfréd, a budapesti kék-fehérek legendás elnöke átnyújtotta tisztelete jeléül az MTK zászlóját a kapitánynak. Rostron mellett egyébként a páholyban foglalt helyet Hankinson első tiszt, Lengyel Árpád doktor, valamint Budapest futballrajongó polgármestere, Bárczy István is.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS