Szeptember 7.: az Egervári-éra első győzelme

1966. szeptember. 07., 21:27   |    

Szeptember 7.: az Egervári-éra első győzelme

Hat mérkőzés, egyetlen vereség, a legutóbbi fellépésen győzelem – feltétlenül pozitív a magyar válogatott eddigi szeptember hetedikei mérlege. Érdekes, hogy öt találkozó kilenc gólját kilenc különböző játékos szerezte.

A sor 1966-ban, Rotterdamban kezdődött. A magyar válogatott az angliai világbajnokság utáni első mérkőzésén a hollandok már 2-0-ra vezettek, második góljukat egy akkor még számunkra teljesen ismeretlen, 19 éves újonc, bizonyos Johan Cruyff szerezte. (Alkalmasint kvízkérdésnek is megtenné: mi a közös Cruyff, Lionel Messi és Diego Maradona pályafutásában? Túl azon, hogy mindhárman a Barcelona legendái – a magyarok ellen mutatkoztak be hazájuk A-válogatottjában!) A nagy Johan egyébként a visszavágón nem játszott, miután a csehszlovákok elleni kiállítását szankcionálva a szövetség egy évre eltiltotta a válogatottságtól. Az Illovszky Rudolf által dirigált, Szentmihályi – Káposzta, Mészöly, Sipos, Ihász – Varga, Rákosi – Molnár, Bene, Albert, Farkas összeállítású Vasas-Fradi-Dózsa vegyes (a piros-kékektől négyen, a zöld-fehérektől és a lila-fehérektől hárman-hárman játszottak, a Bp. Honvéd veteránja, az utolsó előtti válogatott mérkőzésén szereplő Sipos Ferenc jelentette a kivételt) a hajrában egyenlített ki Molnár Dezső (72. perc) és a büntetőt értékesítő Mészöly Kálmán (88. perc) góljával.

A következő dátum 1983, a helyszín a Népstadion, a vendég a világbajnoki ezüstérmes nyugatnémet válogatott. Az alkalom jeles: Mezey György debütált a válogatott élén, Mészöly Kálmánt váltva. Nem jutott a bemutatkozásra könnyű ellenfél, a németeknél az egy évvel korábban az olaszok ellen vb-döntőt veszítő alakulatból Toni Schumacher, a két Förster fivér, Hans-Peter Briegel, Hansi Müller és Pierre Littbarski is játszott, sőt pályára lépett két tehetséges fiatal, Lothar Matthäus és Rudi Völler is. Mezey a Zsiborás – Farkas T., Kardos, Róth, Varga J. (Péter) – Burcsa, Garaba, Nyilasi, Csongrádi – Szokolai (Mészáros), Dajka összeállítású csapattal ért el 1-1-es döntetlent. A mérkőzés első gólját a 43. percben Varga József remek beadásából a bécsi Austria játékosaként először válogatott (egyébként az 59. fellépésénél tartó) Nyilasi Tibor szerezte, Rudi Völler a 67. percben egyenlített, ugyancsak közeli fejessel.

1994-ben a törökök Eb-selejtezőn játszottak a Népstadionban. A magyar válogatott a 4. percben már vezetett. Kiprich József okos és pontos fejesével. Az első félidő hosszabbításában egy szabadrúgás után a tizenhatoson belül Halmai Gábor elé került a labda, aki fordulásból óriási gólt lőtt a bal felső sarokba. A hollandiai légiósnak ez volt a 27., a belgiuminak az első gólja a válogatottban. A második játékrész már sajnos nem alakult ilyen jól, a 66. percben Hakan Sükür, a 70. percben Bülent Korkmaz szerzett gólt, s ezzel a törökök elvittek egy pontot Budapestről. Mészöly Kálmán csapatának összeállítása a következő volt: Petry – Mészöly, Telek, Lipcsei – Kozma, Halmai, Détári, Urbán, Duró (Bánfi) – Kiprich (Wukovics), Kovács K.

2002-ben a svédek elleni Eb-selejtezőre készülő magyar válogatott Izlandon, Reykjavíkban tartott főpróbát. Gellei Imre válogatottja a Király – Urbán, Dragóner, Gyepes – Fehér Cs., Dárdai, Lipcsei, Miriuta, Löw – Kenesei, Fehér M. összeállításban kezdett, a második félidőre Lisztes és Tököli váltotta Miriutát és Fehér Miklóst, majd Keneseit váltotta Böőr, illetve az utolsó percekre Lipcsei és Dárdai lejött, s Molnár Balázs és Kabát is játszott. A gólok a hajrában estek, Löw Zsolt a 80., Dárdai Pál a 90. percben vette be Birkir Kristinsson kapuját.

2005-ben viszont a svédek játszottak velünk szeptember 7-én. Lothar Matthäus együttese négy nappal korábban simán megverte Újpesten a máltaiakat (4-0), de a svédek már túl kemény diónak bizonyultak. A 91. percig úgy festett, ha nem is hatékony a támadójáték, ha nem is sikerül gólt szerezni, legalább egy pontot megszerez a magyar csapat. Ám akkor jött a Juventus klasszisa, Zlatan Ibrahimovic, aki a tizenhatos jobb oldalán átvette a labdát, csinált egy cselt Gyepes Gábor mellett, majd szinte lehetetlen szögből, óriási erővel Király Gábor kapujának a rövid sarkába vágta a labdát. Ezzel nyertek a svédek 1-0-ra. A magyar összeállítás: Király – Bodnár, Juhász (Gyepes), Éger, Vanczák – Böőr (Halmosi), Takács, Hajnal (Kerekes), Huszti – Gera – Torghelle.

Az Egervári-éra első győzelmét szeptember 7-én aratta a Király Gábor - Lázár Pál, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Laczkó Zsolt - Elek Ákos - Czvitkovics Péter (Szalai Ádám), Koman Vladimir (Vadócz Krisztián), Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán - Rudolf Gergely (Vanczák Vilmos) összeállítású magyar A-válogatott, Moldova ellen. A Szusza Ferenc-stadion 9000 nézője a mérkőzés első perceiben csak azt láthatta, hogy mindkét gárda tagjai feltűnően sokat csúszkálnak. Az első félidő nem hozott jó játékot, gól nem esett. A szünetben a szövetségi kapitány ébresztőt fújhatott együttesének, mert a válogatott sokkal agresszívebben, ötletesebben kezdte a második félidőt. Úgy tűnt, hogy a kapitány cseréje (Czvitkovics helyére egy igazi erőcsatár, Szalai Ádám érkezett) hamar beválik, hiszen a 48. percben egy bal oldali szöglet után Rudolf 20 méterről lőtt, az elsőre blokkolt labdába még egyszer belebikázott, és kilőtte a bal alsó sarkot (1-0). A 66. percben az ellenfél tizenhatosa előtt Gera szerzett labdát, amit a középső védő Juhász Roland passzolt Koman Vladimirnak, a fiatal középpályás pedig jobbal, 19 méterről védhetetlenül kilőtte a jobb alsót (2-0). A 79. percben egy komoly védelmi hibát követően (Lázár ügyetlenkedett a saját kapu előtt) szépítettek a vendégek, a kapunak háttal álló Frunza négy védő szorításában passzolta a labdát Suvorovnak, aki 14 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (2-1). Bár a találkozó befejező pillanatait a moldovaiak uralták, a magyar válogatott meg tudta őrizni előnyét és megszerezte az Európa-bajnoki selejtezősorozatban az első győzelmét. Egyben első sikerét 2010-ben.


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS