Toldi-Farkas 3:3

1936. szeptember. 27., 10:21   |    

Toldi-Farkas 3:3

Négy mérkőzést vívott a magyar válogatott eddig szeptember 27-én, felemás sikerrel. A két győzelemnek akadt egy-egy főszereplője: 1936-ban Toldi Géza, 1967-ben Farkas János szerzett három gólt.

Az 1936-os Európa Kupa-találkozón a magyar válogatott elsősorban a Ferencváros balösszekötőjének vezérletével győzte le a kiváló erőkből álló osztrák csapatot. S még ki is hagyott, ráadásul 0:1-nél egy tizenegyest! Szerencsére jó tette a hibát, a magyar válogatott még a szünet előtt fordított. A Szabó – Polgár, Fekete – Seres, Szűcs, Lázár – Sas, Vincze, Cseh II, Toldi, Titkos összeállítású, tehát Turayt és Sárosit is nélkülöző együttes végül 5:3-ra nyert. A mesterhármast elérő Toldin kívül Cseh II (fejesből!) és Titkos szerzett még gólt a magyarok közül. Mindent elmond az osztrákok játékerejéről, hogy góljaikat két világklasszis Sindelar (2) és Binder szerezte.

1959-ben Eb-selejtezőt, akkori nevén a Nemzetek Kupája selejtezőjét veszítette el a magyar válogatott a Népstadionban a szovjetek ellen. Nem volt döbbenetes meglepetés, a Szbornaja szinte napra pontosan egy évvel korábban 3:1-re megnyerte az első mérkőzést, egyben a kontinensbajnokságok történetének első meccsét. Azt követően a Baróti Lajos által irányított válogatott óriási sorozatba kezdett, a jugoszlávok elleni 4:4-es döntetlen után legyőzte a románokat (2:1), a belgákat (3:1), a jugoszlávokat (4:0), az NDK válogatottját (1:0), s a svédeket (3:2), de a szovjetekkel nem bírt. Pedig ekkor játszott először 90 percen keresztül együtt a Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi ötösfogat. Mögöttük Grosics védett, a Mátrai, Sipos, Sárosi védő- és a Bozsik, Kotász fedezetsor játszott. A mérkőzés egyetlen gólját Vojnov lőtte. Kowal, a lengyel játékvezető 0-0-nál nem adta meg Sándor 'Csikar' szabályos gólját.

1967-ben az NDK elleni Eb-selejtező megnyerésével, az összes résztvevő ország közül elsőként, bejutott a legjobb nyolc közé. A meccs hőse Farkas János, a Vasas belsőcsatára volt, aki a 9., a 47., és a 48. percben szerzet találatával, valójában mesterhármasával szinte egymaga eldöntötte a mérkőzést. A Tamás – Káposzta, Mátrai, Ihász – Göröcs, Szűcs – Bene, Varga, Albert, Farkas, Rákosi tizenegyben nehéz lett volna hibát találni. A keletnémetek az 58. percben szépítettek csak, Frenzel révén (3:1).

1970-ben a Hoffer József által irányított magyar válogatott a Népstadionban az osztrákokat fogadta. A vendégeknél Friedrich Koncilia védett, aki még a tizenöt évvel későbbi, 1985-ös találkozón is szerepelt. A Rothermel – Noskó, Páncsics, Konrád (Mészöly), Megyesi – Göröcs, Vidáts – Fazekas, Bene, Dunai, Karsai (Kocsis L.) összetételű magyar válogatott Vidáts Csaba a 13. percben elért látványos fejesével vezetést szerzett, de a vendégek Redl révén a 27. percben kiegyenlítettek. Több gól pedig nem esett. A mérkőzés kulcspillanata Göröcs János sérülése volt. Az Újpesti Dózsa karmestere a 48. percben megsérült, s mivel akkor még csak kettőt lehetett cserélni, Mészöly Kálmán és Kocsis Lajos pedig már beszálltak, a magyar válogatott tíz emberrel futballozta végig szinte a teljes második félidőt. Így is eljutott két kapufáig (Fazekas, Kocsis), de csak addig.

 


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS