Törőcsik András bemutatkozott a válogatottban

1973. október. 13., 12:16   |    

Törőcsik András bemutatkozott a válogatottban

Mindössze öt mérkőzés szerepel a magyar A-válogatott október 13-i mérkőzéseinek listáján. E napon még veretlen a csapat, s mind a két tétmérkőzését két góllal megnyerte.

1973-ban, bő egy évvel azt követően, hogy a két csapat játszott egymás ellen a müncheni olimpián (egyébként Augsburgban), barátságos mérkőzésen is összecsapott a magyar és a dán válogatott. A Mészáros – Török P., Kovács J., Horváth J., Bálint (Kozma) – Juhász I., Kocsis, Zámbó – Fazekas, Bene, Nagy L. összetételű alakulat 2-2-re végzett, miután Fazekas László két góljával kétszer is vezetett. Illovszky Rudolf csapata győzelmi esély szalasztott el, de nem bírta el, hogy a mindössze másodszor válogatott Mészáros kapus kétszer is hibázik.

Pontosan 365 nappal később már tétmérkőzést játszott a válogatott, Luxemburgban. Akkor már Moór Ede dirigálta a válogatottat (Illovszky búcsúja után egy találkozón Bozsik József volt a szövetségi kapitány), aki a védelemben és a középpályás sorban elődei kiválasztottjaira támaszkodott, de a csatársorban két újoncot is avatott. A győri Pénzes Mihály és az MTK-s Kiss Tibor debütált. A Mészáros – Török P., Harsányi, Horváth J., Kántor – Bálint, Fazekas, Tóth A. – Pénzes, Kiss T., Nagy L. összeállítású együttes kissé bénultan figyelte, hogy a luxemburgiak később tragikus sorsú (mindössze 29 évesen leukémiában elhunyt) csatára, Gilbert Dussier kétszer is vezetést szerez. Az első félidő közepétől belelendült a magyar válogatott, s Horváth József a két hazai gól között esett találatával, majd Nagy László két, Bálint László egy góljával 4-2-re nyert.

1975 kimaradt a sorból (akkor október 15-én és 19-én játszott a válogatott), de 1976-ban ismét október 13-án lépett pályára a nemzeti tizenegy. Mindössze négy nappal a görögök elleni 1-1-es vb-selejtező után. Baróti Lajos rászánta magát az újoncavatásra: a bécsi Praterben egy 21 éves csatár debütált: Törőcsik András. Az első hét percben Nyilasi Tibor szerzett két gólt, majd Hans Krankl ugyancsak kettőt, de aztán jött és döntött Kereki Zoltán, aki az athéni találatát követően ezúttal két gólt szerzett. A Kovács L. – Nagy III (Török P.), Bálint, Kereki, Tóth J. – Nyilasi (Rab), Ebedli, Pintér – Pusztai, Törőcsik, Magyar. A két duplázó mellett a magyar válogatott legjobbja az újpesti újonc volt.

1992-ben játszott ismét ezen a napon a válogatott, Jenei Imre irányításával, a katari túrán. Az első meccsen aratott 4-1-es győzelem után ezúttal kevésbé ment a csapatnak, de az 1-1-es döntetlenben a hazai, katari bírónak is nagy szerepe volt. A magyar csapat gólját Kovács Kálmán lőtte az 52. percben, a 82. percben a hazaiak kaptak egy tizenegyest, majd a bíró kiállította Nagy Tibort… A Petry – Nagy T. – Simon, Bánfi, Cseh – Sallói (Hámori), Lőrincz (Zvara), Balogh, Czéh – Kiprich, Kovács K. összeállítású együttes tagjai felettébb indulatosan jöttek le a mérkőzés végén a pályáról.

Öt évvel ezelőtt  az újpesti Szusza Ferenc Stadionban 2-0-ra nyert a Málta elleni Európa-bajnoki selejtezőn a magyar válogatott. Feczesin Róbert fejes góllal szerzett vezetést, Tőzsér Dániel pedig egy remek szabadrúgásgóllal állította be a végeredményt. A vártnál kevesebben mentek ki a Megyeri útra: paradoxonként az akkoriban a válogatott iránt növekvő rokonszenvet jelzi, hogy a hétezer néző már a vártnál kevesebbnek számított. A magyar csapat a Fülöp - Szélesi, Vaskó, Juhász, Balogh - Vass, Tőzsér - Filkor (Buzsáky, 75.), Gera, Dzsudzsák (Leandro, 87.) - Feczesin (Rajczi, 83.)  összeállításban szerepelt.

 


A hírkategória további hírei

Futballtörténelem
95 éves Szepesi György

2017-02-05 06:33:49

95 éves Szepesi György

Futballtörténelem
Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

2016-11-17 09:00:31

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc

Futballtörténelem
Pelét faragni kellett Budapesten

2016-05-25 15:07:02

Pelét faragni kellett Budapesten

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS